
Последните трендови во здравата исхрана покажуваат дека наместо вредни, но невкусни производи можно е да избираме вкусни и корисни храна. За да изгледаме добро и да се чувствуваме добро. Еве некои од нив, наведува letidor.ru.
Бадеми (за расположение)
Бадемите содржат триптофан – аминокиселина која е потребна на организмот, за да изработува серотонин. Шпански научници утврдиле дека луѓето кои редовно јадете бадеми, имаат повисоки нивоа на овој природен регулатор на расположението. Друга предност на овие ореви е дека тие се апсорбираат бавно, а тоа помага за полесно надминување на стресот.
Аспарагус (за расположение)
Аспарагус се меѓу најдобрите растителни извори на фолна киселина – витамин од групата Б, кој помага да се избегне драстичното влошување на расположението.
“Фолната киселина е важна за синтеза на невромеиаторите допамин, серотонин и норадреналин”, вели Дејвид Мишулон, доктор на медицински науки и психијатар на медицинско училиште во Харвард. Сите тие имаат клучно значење за доброто расположение. Мала порција аспарагус, динстана на пареа, содржи 268 микрограми фолна киселина. Тоа се две третини од препорачаната дневна норма за жени (400 мкг). Приготовете паста, додадете аспарагус и ќе добиете всушност вкусна и корисна јадење.
Млад лук (за слабеење)
Согорувањето на мастите при употреба на лук се постигнува благодарение на хемиско соединение под името алицин, која го има во овој зеленчук со специфичниот мирис. Алицинот помага и против прејадување, бидејќи при консумирање мозокот добива сигнал дека човекот веќе е сит.
На пролет млад лук е мек, дури сладок вкус и е доста пријатен од сушен стар лук – уживајте во свежи салати.
Мешунките (за слабеење)
“Мешунките се меѓу најдобрите храна за сите оние кои сакаат да ослабат”, уверува Џозеф Колелла, доктор на медицински науки и хирург од Питсбург. За апсорпција на овие производи организмот ослободува многу енергија. Важно е и дека протеините содржани во гравот култури активираат чувството на ситост во мозокот.
Спанаќ (за енергија)
Неговите вкусни листови се одличен извор на железо, особено драгоцено за вегетаријанците, кој одигрува клучна улога во процесот на пренос на кислород во крвта и заситеноста на ткивата на целиот организам со него. Истражувачите од Шведска изведоа уште еден начин со кој спанаќот помага за зголемување на енергетските нивоа. Некои соединенија кои се наоѓаат во спанаќот, ја зголемуваат активноста на митохондриите кои изработуваат енергија во клетките. Тоа значи дека мала порција спанаќ на ден може да ви даде многу сила – особено е драгоцено за спортисти пример.
Артичок (за енергија)
“Ако ви е тешко да се качувате по скали и се чувствувате изморени, пробајте со артичок. Овој зеленчук е богат со магнезиум – минерал кој е од витално потребен за повеќе од 300 биохемиски реакции во организмот, вклучувајќи за зголемување на енергијата”, вели Нутриционистот Форест Нилсен. Околу 68% од луѓето не добиваат магнезиум во доволно количество. За жените дневната норма е 320 мг, а еден средно голем артичок дава 77 мг магнезиум и содржи само 60 калории. Други вредни извори на овој минерал се оревите, гравот растенија и цели зрна.