145
Горчливо чоколадо во умерена употреба го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести. Ова го изјави руската нутриционистка Антонија Стародумова.
Денес, 11 јули, е светски ден на чоколадо. Идејата да се прославува е на Французите. Тие почнаа да го одбележуваат тој ден во 1995 година, а подоцна и од други земји.
“Умерената потрошувачка на црно горчливо чоколадо ги подобрува метаболните перформанси и го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести. Исто така, позитивното влијание на какаото во црно чоколадо е докажано дека работи на мозокот, нивото на гликоза во крвта и липидите “, рече Стародубова.
Таа предупреди дека нема да злоупотребува чоколада, бидејќи содржи многу шеќер и калории. / РИА “Новости”