Американците ќе погубат затвореник-убиец со нов експериментален метод

од Nikola Popovski

Смртната казна во американската Алабама за прв пат ќе биде извршена со азотна хипоксија, алтернатива на претходните егзекуции со инјекција, најави Кеј Ајви, гувернерката на таа сојузна држава.

Кенет Смит е осуденик на смрт кој е во затвор од 1988 година, јавува Си-Ен-Ен. Невладините негодуваат на ова, пред се затоа што се работи за експериментален метод кој досега не бил користен, при што доведена во прашање е хуманоста.

Имено, смртта предизвикана од азотна хипоксија ги лишува мозокот и телото од кислород, па затвореникот умира од задушување.

Поради проблеми со инјекциите, кои во неколку случаи не успеаја да ги усмртат осудениците, во 2018 година дојде до пауза во извршувањето на смртните казни. Сега во Алабама има дури 165 „нерешени“ случаи.

„Ние ќе бараме да ги спроведеме правата на господинот Смит преку судскиот процес. Како и 11-те поротници кои не веруваа дека тој треба да биде погубен, ние продолжуваме да се надеваме дека оние што го разгледуваат овој случај ќе увидат дека ова е уште еден обид за извршување, овој пат со експериментален, никогаш претходно користен метод и протокол кој никогаш не бил целосно обелоденет кон него или неговиот адвокат. , неоправдано и неправедно“, соопштиле незадоволните адвокати на Смит.

Ако ништо не се промени, Смит ќе биде погубен на 25 или 26 јануари следната година за ладнокрвното и сурово убиство на Елизабет Дорлен Сенет во 1988 година, за што бил ангажиран од нејзиниот сопруг, свештеникот Чарлс Сенет. Тој имал афера и сакал да добие пари за осигурување во случај на смрт на неговата сопруга.

Свештеникот му пришол на Били Греј Вилијамс, кој потоа ги ангажирал Смит и Џон Форест Паркер и им понудил по илјада долари. Откако бил осомничен, тој им го признал убиството на двата сина и нивните семејства, излегол од куќата и се самоубил во своето возило. Паркер беше погубен во 2010 година, а Вилијамс отслужува доживотна затворска казна. Несреќната Елизабет била избодена и тепана неколку минути, а подоцна починала на пат кон болница.

Поротата двапати го разгледувала случајот и на повторното судење во 1996 година, дури 11 од 12 поротници се спротивставија на смртната казна, но судијата сепак ја изрекол.

Слични содржини