Четири начини на кои Бајден ќе се обиде да ја спаси американската економија

од Stefanija Kuzmanovska

Џо Бајден официјално е претседател на Соединетите држави, а за време на неговата кампања даде големи ветувања дека ќе ја обнови економијата и ќе го забрза нејзиното закрепнување.

Еве неколку политики што тој планира да ги започне за да ги врати Американците на работа, да ги зголеми работните места, да ја зголеми еднаквоста, но и даноците, со цел повторно отворање на економијата.

Одговор на Ковид-19

Планот на Бајден за Првиот ден, како што е детално објаснето на неговата веб-страница за кампањата, има за цел да ја стави под контрола кризата со Ковид-19. Се повикува на двојно зголемување на бројот на места за тестирање низ државите, инвестиции во домашни тестови и ангажирање на најмалку 100.000 Американци за да се испитуваат контактите. Исто така, сака да инвестира 25 милијарди долари во производство и дистрибуција на вакцини, со цел вакцината да се добие кај секој Американец без никаков трошок.

Планот, исто така, вклучува обезбедување средства за државните и локалните власти за да можат да избегнат недостиг на буџет и да побараат од Конгресот да им помогне на училиштата и да покрие дел од трошоците поврзани со Ковид за малите бизниси.

Нееднаквост

Бајден рече дека нема да ги зголемува даноците за оние кои заработуваат помалку од 400.000 долари годишно. Но, планира да собере приход на следниве начини: Да се ​​подигне највисоката стапка на данок на доход на 39,6 отсто, каде што беше за време на администрацијата на претседателот Барак Обама, од сегашните 37 отсто. Да се ​​зголеми стапката на данок на доход од 21 отсто на 28 отсто.

Од американските компании се бара да плаќаат минимален данок од 21 отсто на странски приход.

Воведува даночна казна за компаниите кои се занимаваат со бизнис во странство, но продолжуваат да продаваат производи назад во Америка.

Бара данок од 15 отсто на приходот од книгите за компаниите. Секој што заработува повеќе од милион долари годишно ќе се оданочува со иста стапка на приходот од инвестиција како и заработката.

Студија на училиште од Универзитетот во Пенсилванија предвидува дека даночниот план на Бајден ќе ги зголеми приходите за 2,3 до 2,6 милијарди долари во следните 10 години, со мало влијание на БДП.

Работни места

Бајден планира да отвори „најмалку 5 милиони“ нови работни места во производството. Тој сака да инвестира 400 милијарди долари во инвестиции во набавки – процеси како што се синџири на снабдување – кои ја поттикнуваат побарувачката за производи и услуги во САД и 300 милијарди долари во истражување и развој во технологијата, вклучувајќи вештачка интелигенција и 5G.

Минималната заработка во сојузните држави, која во моментов изнесува 7,25 долари, ќе се зголеми на најмалку 15 долари на час.

Како дел од неговиот деловен план, Бајден исто така сака да инвестира 70 милијарди долари во колеџи и универзитети и училишта, што вклучува иницијативи, стипендии и нови капацитети.

Што се однесува до чистата енергија, неговата администрација би купила чисти возила и производи во вредност од милијарди долари и ќе побара од земјите кои не се еколошки прифатливи да плаќаат даноци за загадување.

Друг приоритет во плановите на Бајден е промовирање на расна еднаквост. Тој рече дека ќе ги финансира државните и локалните иницијативи за инвестиции за претприемачи, како и ќе обезбеди 100 милијарди долари заеми со ниски камати за заедниците преку државни и локални програми за кредитирање.

Студентски кредити

Бајден бара веднаш да се избрише федералниот студентски заем од 10.000 долари, како дел од одговорот на пандемијата. Дополнителни 10.000 долари студентски заем ќе бидат простени за секоја година на општокорисна работа што поединците ја извршуваат до пет години, според планот на Бајден.

Исто така, сака двојно да се зголеми максималниот износ на грантови и да се зголеми бројот на студенти кои можат да пристапат до финансиска помош, а истовремено да ги преполови плаќањата на федералните студентски заеми.

Слични содржини