Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Д-р Јанковиќ открива: На есен не очекува уште поголем удар на короната

Д-р Јанковиќ открива: На есен не очекува уште поголем удар на короната

Српскиот имунолог Срѓа Јанковиќ изјави денеска дека сегашниот товар врз здравствениот систем е голем, но дека тој ќе опстане и дека ситуацијата би можела да се влоши доколку вирусот продолжи да се шири.

„Го очекуваме пикот во текот на оваа недела и затоа го најавувавме тој решавачки момент. И претходно мислевме дека тоа е решавачки момент, тогаш сите заедно дозволивме ситуацијата да се влоши и дојдовме до оваа ситуација“, рече Срѓа Јанковиќ.

„Постојат активни жаришта. Ако кажеме дека е под контрола, не сакам да кажам смирувачка порака дека ситуацијата е целосно олеснета, но не и премногу алармантна. Сепак, прекумерниот оптимизам не е сојузник, мора да сфатиме сè е многу сериозно”, рече Јанковиќ.

Тој истакна дека не се исклучува можноста за воведување на најрестриктивни мерки.

„Рестриктивните мерки не се исклучени кога ситуацијата е толку тешка и сериозна. Никој од кризниот штаб не сака најстроги мерки, но ако не постои начин да се спасат човечки животи, ќе мораме да се прибегнеме кон тоа исто така“, рече Јанковиќ.

Како што рече, можеме да очекуваме уште поголем удар во есента, но не може точно да се процени дали тој удар ќе биде посилен од овој.

„Можеби овој напад е најлошото нешто што го подготви коронавирусот за нас“, рече Јанковиќ.

loading...