ДИЕТА – Портокали и бадеми за сјаен тен

од desk4

Честото појавување на мозолчиња и темни кругови, но и кожа која секогаш лесно гори на сонце, укажуваат на тоа дека е време да им се обезбеди грижа преку  добра  диета, а резултатот ќе биде чист, сјаен и што е најважно, здрав тен .
Од менито, пред сè, исклучете ги сите производи од месо, индустриска храна полна со адитиви, полномасно млеко, како и производи од бело брашно. Збогатете ја вашата диета со витамини, антиоксиданти и протеини, бидејќи тоа ja забавува дегенерацијата и стареењето на клетките на кожата.

За поубав и сјаен тен, јадете агруми, бадеми, ореви, боровинки, спанаќ и другo зеленило. Дозволени се и сите видови на риба, интегрален ориз, јачмен, киноа, грав, лен. Пијте чаша зелен чај наместо кафе.

Антиоксидативната моќ на витамин Ц, која изобилува со агруми, се рефлектира во спротивставување на штетните ефекти на сончевите зраци врз кожата. Стимулирајќи го производството на колаген, кој длабоко ја подмладува кожата, го намалува изгледот на брчките и го спречува стареењето на кожата, витаминот Ц исто така го подобрува тенот и цврстината на кожата. Поради високата содржина на витамин Е, бадемите и оревите помагаат да се одржи кожата чиста и сјајна. Боровинките се богати со антиоксиданти, кои се борат против слободните радикали, создадени како резултат на загадувањето на воздухот и штетното УВ зрачење. Рибата е богата со омега-3 масни киселини, кои помагаат во зачувување на клеточните мембрани и обезбедуваат влага на кожата. Цели житарки се богати со витамини од групата Б, кои исто така се важна поддршка за здрава кожа.

ПОНЕДЕЛНИК
Појадок: снегулки од лимонада и јачмен со ситно сецкани бадеми, јогурт и мед
Ручек: риба на скара и салата од свеж спанаќ измешана со свежо рендана зелка
Вечера: тестенини со зеленчук и туна
ВТОРНИК

Појадок: изматени пржени јајца и интегрален леб
Ручек: свински бифтек и зелена салата
Вечера: интегрален ориз со зеленчук
СРЕДА
Појадок: свежо исцеден сок од портокал и проја со сирење
Ручек: риба на скара со млад кромид и ротквица
Вечера: компири валани во пченкарно брашно печени во рерна и зачинети со лук и зелена салата
ЧЕТВРТОК
Појадок: свежо исцеден сок од грејпфрут, две варени јајца и парче интегрален леб
Ручек: салата од грав и зелка со млад кромид
Вечера: мелено ленено семе со јогурт
ПЕТОК
Појадок: сардини со кромид и интегрален леб
Ручек: салата од пилешко и спанаќ на скара
Вечера: смути со јогурт и боровинка засладени со мед

Слични содржини