Димитриевски: Потребна е суспензија на сегашниот ДУП бидејќи го загрозува јавниот интерес на гимназијата „Гоце Делчев“ и Здравствениот Дом во Куманово

од Vladimir Zorba

Градоначалникот на општина Куманово Максим Димитриевски, денеска на Дваесет и петтата седница на Советот на општината во однос на предлог-одлуката за суспензија од примена на деталниот урбанистички план за дел од Урбан блок 48 (дел 2) и за дел од У.Е „Б.С. Гојчо“, дел од Урбан блок 44 потенцираше дека овој детален ДУП го крши јавниот интерес на Општина Куманово и граѓаните, а од општината ќе се направи рашомонијада.

Димитриевски истакна дека овој детален урбанистички план којшто е на сила и којшто е денеска на разгледување пред советот го крши јавниот интерес на Општина Куманово и на граѓаните на општина Куманово.

„Ги сослушав сите дискусии внимателно, а исто така и од стручните служби и сакам во оваа прилика да се обидам да расчистам некои дилеми коишто постојат кај советниците иако искрено не очекувам дека ќе успеам да убедам некој поразлично бидејќи секој гледа овде дека под призмата за заштита на јавниот интерес и интересот на граѓаните во суштина се штити личен интерес на поединци во градот, поедини компании коишто прават профит итн. Но, за тоа јавноста нека цени. Првично, сакам да ве известам каде е дефиниран во законот јавниот интерес, бидејќи сите се повикуваат на јавниот интерес, да ви кажам дека тоа е дефинирано во член 4 и член 7 од Законот за експропријација. Јавниот интерес утврден со Закон за експопријација е уредување и рационално користење на просторот, заштита и унапредување на животната средина и природата во државата и во градот. Тоа ви е член 7 став 1, и дополнително имаме во став 8 дообјаснување на истиот тој јавен интерес. Кој е тој којшто цени на прва дали постои јавен интерес или не? Покрај стручните служби, покрај вештачењата кои можат да бидат изготвени, во овој случај е изготвено едно такво стручно вештачење од стручен вештак проф. д-р Мирослав Грчев. Значи, дополнително органите на управување и раководење во овој случај, органот на раководење на општината јас или дополнително органите на раководење на институциите коишто нас не имаат известено дека со донесениот детален урбанистички план во овој опфат се загрозува јавниот интерес на гимназија „Гоце Делчев“ кадешто учат над 1000 ученици, со дополнително известување дека доколку реализацијата на овој ДУП од страна на општината, бидејќи како што претходно посочи некој од советниците градоначалникот е должен за спроведување на одлуките на Советот и да затоа јас сум тука пред Советот со едно вакво барање да се суспендира еден ваков ДУП“, рече Димитриевски.

Во неговото излагање, Димитриевски посочи дека за ова прашање е подготвен да го тера и до референдумско изјаснување на граѓаните на општина Куманово, бидејќи нема намера ниту да потпаѓа под туѓи влијанија, ниту пак да дозволи да биде предмет за обид за поткуп.

„Еден ден ќе има и таква разврска за овој случај, бидејќи имаше можност и потенцијални обиди за корупција, т.е за потплатување и подмитување уште во првата фаза кога беше носена одлуката од страна на советот кадешто се намалува процентот на коефициентот на искористеност на објектите како во овој случај од 50 на 30%. Јас не сакам да коментирам одлука на Уставен суд, но ќе споделам некои информации со вас и со јавноста. За првпат во историја на оваа општина поминале многу иницијативи за обжалување на постапки, па ние имавме една ваква одлука ако се сеќавате пред неполни 5 години, го намаливме процентот од 80 на 50% токму поради обидот да оние куќи на последната слика што ги гледате претпоследната три со плава боја се изгради една висококатница или зграда залепена до станбена куќа кадешто со таа одлука го спречивме тоа. И дополнително, Уставниот суд за истата одлука ја отфрли иницијативата за укинување на одлуката донесена од страна на советот. Видете сега правен преседан. За една иста одлука, расправа Уставниот суд повторно. Во итна постапка носи времена мерка, го запира дејствието на претходно донесената одлука пришто јас лично како градоначалник го имам тоа право, барам да искомуницирам со ново поставениот претседател на Уставен суд разговаравме телефонски, барав прием да и објаснам за состојбата и го дадов аргументот дека Уставниот суд веќе има расправано по таква одлука на што добив одговор од нејзина страна дека на неа судската пракса не и значи ништо. Тоа значи дека се кршат сите норми и правила во теоријата на правото бидејќи судската пракса претставува основен извор на право во недостаток на пишани акти коишто предвидуваат дополнително постапување. Второ, Уставниот суд навлезе во материјалниот дел на одлуката притоа негледајќи ги согласно неговата надлежност само процесните дејствија и постапките по однос на одлуката. Јас сметам дека во оваа држава тоа е исполитизирано тело коешто работи во интерес и под притисок на поединци“, потенцираше Димитриевски.

Слични содржини