Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Драматично предупредување од д-р Тиодоровиќ: Заради масовните собири и непочитување на мерките хаосот следи за неколку дена

Драматично предупредување од д-р Тиодоровиќ: Заради масовните собири и непочитување на мерките хаосот следи за неколку дена

Српскиот епидемиолог Бранислав Тиодоровиќ рече дека може да се очекува дека за неколку дена ќе се промени оваа релативно мирна ситуација под контрола во Ниш.

– Очекуваме да ги видиме последиците од големите собири на луѓе кои биле без маски и оддалеченост, а тие претежно се млади. Во овој момент, во КЦ Ниш, имаме повеќе од 320 пациенти во ковид одделението, од кои 10 се на респиратори. Тој број е двојно зголемен во однос на претходните денови.

Тој истакна дека од вкупниот број, самите граѓани на Ниш сочинуваат околу 45 отсто, додека други пациенти биле пренесени од други градови.

– Оваа ситуација треба да се доведе во прашање, дали е мирна во Ниш ако се случат ситуации околу неа. Во Врање имаме многу неповолна ситуација, со премин во вонредна состојба. Здравствениот систем во Врање се бори против тоа успешно, но е преполн. Имаме 182 со пневмонија, што е ужасен број. Зајечар има 40 пациенти во болницата и исто толку на домашно лекување. Лесковац е под контрола, но има благ пораст. Во целина, југоисточна Србија, како и цела Србија, има ситуација која се менува од ден на ден.

Тој потенцираше дека зголемувањето се очекува од средината на неделата до викендот, кога се очекува да се намали бројот на заразени, но само доколку се применат мерките.

– Здравствениот систем е пренапрегнат и мислам дека е на работ на издржливост. Од една страна, имаме пад на издржливоста на народот, ова трае премногу долго, но луѓето веќе не се подготвени да практикуваат мерки за заштита во текот на летото, што веќе има последици. Од друга страна, здравствениот систем е преполн и сега прашање е да се смени стратегијата, најпрво да се лекуваат тешки и умерено тешки пациенти а за сите други да бидат згрижени дома. Секој мора да биде свесен дека тие се лично одговорни за своето здравје. Здравствениот систем не може да издржи, затоа што некои сметаат дека болеста не постои. Тоа оди толку далеку што морам да кажам дека сите ние кои се занимаваме со здравствениот систем сме во многу тешка состојба и прашањето за издржливост е при крај.

Кога станува збор за Ниш, Тиодоровиќ вели дека нема ништо против собирањето на младите луѓе, освен придржувањето кон мерките.

– Истите тие луѓе нè повикуваат по неколку дена со пораст на температурата и проблеми со дишењето, што доведува до упатување во болници. Ниш е подготвен што се однесува до тоа, а засега имаме доволно кревети за да ги примиме граѓаните на Ниш, но и на другите градови. Подготвена е и болницата во Алексинац – рече Тиодоровиќ.

Тој рече дека стабилизацијата на југот на Србија може да се очекува дури откако ќе падне пикот, а тоа е следната недела.

– И само ако сите дејствуваме одговорно. Значи, да не тргнуваме од други претпоставки и да се заштитуваш себеси и другите околу себе. Значи, може да очекуваме опаѓачки тренд само од следната недела и стабилизирање на ситуацијата – рече епидемиологот.

loading...