ЕУ ЗАБРАНИ ОДРЕДЕНИ СИРУПИ ПРОТИВ КАШЛИЦА: Оние кои содржат фолкодин може да предизвикаат тешки алергиски реакции

од Vladimir Zorba

Сирупите против кашлица кои содржат фолкодин ќе бидат забранети во Европската унија, соопшти денеска Европската агенција за лекови (ЕМА).

Агенцијата откри дека овие сирупи можат да предизвикаат многу опасна алергиска реакција за време на општа анестезија, додека во некои случаи ненадејна и тешка алергиска реакција може да предизвика смрт, соопшти ЕМА.

Комитетот за безбедност на ЕМА ги анализираше сите достапни докази и резултати од студијата, безбедносните податоци по продажбата и информациите обезбедени од здравствените работници, но не беше во можност да идентификува ефективни мерки за намалување на ризикот или да утврди дали придобивките од фолкодин се поголеми од ризикот. Лекови кои содржат фолкодин се повлекуваат од пазарот на ЕУ и нема да бидат достапни ниту на рецепт ниту без рецепт.

ЕМА ги советува здравствените работници да разгледаат соодветни алтернативи за третман и ги советува пациентите да престанат да земаат лекови кои содржат фолкодин.

Инаку, овие лекови се користат од педесеттите години на минатиот век, се продаваат во неколку земји членки на ЕУ под брендовите Dimetane, Biocaliptol и Broncalene.

На 1 октомври, белгиската Федерална агенција за лекови и здравствени производи ја прекина дистрибуцијата на лекови кои содржат фолкодин.

ЕМА сега работи на нова анализа на односот ризик-корист на овие производи.

Слични содржини