Актуелно
Почетна / (не)Секојдневно / Град во Германија лежи на 72 тони дијаманти, но жителите не сакаат да ги откопаат за да се збогатат

Град во Германија лежи на 72 тони дијаманти, но жителите не сакаат да ги откопаат за да се збогатат

Жителите на гратчето Нердлинген, Германија, знаат дека живеат на, според стручните пресметки – 72.000 тона дијаманти, но немаат намера да го урнат цел град за да се збогатат.

Огромниот извор дијаманти под градот во германската покраина Баварија настанал пред 15 милиони години, кога астероид ја погодил Земјата. Геолозите проценуваат дека ширината на вселенското тело била еден километар, баш колку и денешен Нердлинген, а бил тежок околу три милијарди тони.

Ударот ја зголемил температурата и притисокот доволно колку да настане мешавина од стакло, кристали и дијаманти, наречена суевит.

Кога милиони години подоцна пристигнале првите жители, тие не знаеле дека куќите ги градат на драгоцено тло. Со години верувале дека потеклото на кратерите е вулканско се до 60-тите години од минатиот век кога беше потврдено дека станува збор за астероид. Суевитот бил користен како градежен материјал, без луѓето да знаат дека се состои од мали дијаманти.

Па така, градската црква и средновековните ѕидини во Нердлинген се многу повредни од тоа што се чини на прв поглед. Иако количината на дијаманти е огромна, жителите не би можеле да добијат добра цена за нив затоа што се помали од 0,2 милиметри, така што немаат намера да го срушат градот за дополнително да се збогатат.

Меѓутоа, германскиот град профитира поинаку, туристите доаѓаат од целиот свет за да ја видат блескавата архитектура и да го посетат музејот „Рис кратер“, во кој се сместени примероци од кратерот кој е направен од астероидот.

 

loading...