Интервју со Таравари: Влошувањето на меѓуетничките односи би било потенцијално штетно за државата, да се одржи хармонијата за стабилност и напредок на земјата

Додека идејата за прв Албанец претседател би значела значаен чекор кон етничката инклузивност и застапеност, од клучно значење е секој кандидат, без разлика на етничкото потекло, да ги отелотворува вредностите на демократијата, инклузивноста и посветеноста на напредокот на целата нација, порача тој.

од Vladimir Zorba

Цврсто верувам дека влошувањето на меѓуетничките односи би било потенцијално штетно за нашата држава. Од суштинско значење е да се одржи хармонијата и меѓусебното почитување меѓу сите етнички групи за да се обезбеди стабилност и напредок на земјата. Стремежот за инклузивни политики, отворен дијалог и меѓусебно разбирање е клучот за спречување конфликти и поттикнување мирно и просперитетно општество, вели во интервју за Локално Арбен Таравари, првиот човек на Алијансата за Албанците и актуелен градоначалник на Гостивар.

Алијансата за Албанците, вели, се стреми да биде клучен фактор во определувањето на траекторијата на земјата.

-Нашата посветеност на демократските вредности, транспарентноста и владеењето на правото нè позиционира како значајна политичка сила. Сепак, од суштинско значење е да се признае дека насоката на земјата не ја одредува само една партија или лидер, истакнува првиот човек на АА.

При разгледувањето на кандидатот за претседател, Таравари изјави дека нивниот примарен фокус е на квалитетот и способноста за водење на нашата држава.

-Претседателството е симбол на единство и треба да ги претставува сите граѓани на оваа држава. Додека идејата за прв Албанец претседател би значела значаен чекор кон етничката инклузивност и застапеност, од клучно значење е секој кандидат, без разлика на етничкото потекло, да ги отелотворува вредностите на демократијата, инклузивноста и посветеноста на напредокот на целата нација, порача тој.

Учеството на Самопределување во политичкиот пејзаж на Македонија, особено во коалиција со ЕСП, според учесникот во актуелната владина коалиција е доказ за динамичната природа на нашата демократија.

-Иако ова носи нови перспективи во нашиот политички дискурс, од клучно значење е да се оценат овие случувања во однос на нивното потенцијално влијание врз меѓуетничката хармонија и националното единство, вели Таравари во интервјуто.

Непосредно пред празниците најавивте можност за менување на Уставот доколку продолжат националистичките наративи на одредени партии. Дали тоа значи дека коалиција со ВМРО-ДПМНЕ е „надвор од масата“?

-Алијансата за Албанците континуирано и конзистентно ќе се фокусира кон суштинските уставни реформи чијашто примарна цел е интеграција на државата во Европската унија. Повторно ќе нагласам дека овие реформи се најважни. Сите треба да тргнеме оттаму. Токму заради таквата цел, нашата подготвеност за коалицирање би зависела од поддршката на овие критични промени и заедничката визија за иднината на нашата земја во ЕУ. Ќе соработуваме само доколку сите конзистентнно се држиме до пироритетите на овие национални цели.

Националистички наративи често знаеме да слушнеме и од албанскиот блок. БЕСА и Касами со своето однесување неретко знаеја да го донесат и во прашање сегашниот карактер на државата, а Тетово, за разлика од Гостивар каде вие сте градоначалник, изгледа како „држава сама за себе“. Треба ли и тука да се бара компромис?

-Иако ги препознаваме различните политички ирази и сентименти во различни региони, вклучително и во Тетово, од клучно значење за нас, како лидери, е да поттикнеме средина на дијалог и компромис. Доколку тоа го нема, штетите, пред сè, ги трпат граѓаните. Нема компромис кога се дезавуираат потребите и приоритетите на граѓаните. Нема компромис кога личните интереси се на сметка на интересите на населението во државата. Па, така, нема простор и за деструктивните политики. Како лидер, мојата заложба е да поттикнам политичко опкружување што ги надминува личните придобивки, фокусирајќи се единствено на подобрувањето на животот на нашата заедница, односно на севкупното население во државата. Овој пристап е фундаментален за да се обезбеди политиката да ѝ служи на својата вистинска цел – напредок и благосостојба на сите граѓани.

„Албанизација“ и „косовизација“ на Македонија се термини кои се користат од страна на македонската опозиција за тоа што се случува во земјава и се чини дека на „стравот од губење на државата“ ќе се базира нивната политика во предизборието. Мицкоски во еден момент побара и 61 пратеник, нешто слично како Груевски пред 2016-та. Може ли првиот опозиционер на овој начин да ги оствари своите цели за преземање на власта?

-Знаеме која е целта од користењето на ваквата реторика. Поттикнување страв, поигрување со чувствата на народот, игра на картата на национализмот. Ништо од ова не е конструктивно во политичкиот дискурс. Наместо тоа, ваквите наративи имаат за тенденција да ги влошат поделбите и да го одвлечат вниманието на граѓаните од вистинските прашања коишто треба да се решаваат. Од суштинско значење е да се признае дека политичкиот успех и владеење треба да се засноваат на политики што ја обединуваат и унапредуваат нацијата, наместо на реторика со којашто се поттикнуваат поделби. Ефективното владење значи дистанцирање од политиката заснована на страв. Патем, но не и помалку важно, власта треба да биде заслужена, а не преземена. Ние му должиме на народот, не тој нам.

Може ли заострувањето на меѓуетничките односи да доведе до конфликти? Што тоа би значело за земјава, по ваше мислење?

-Себеси се сметам за одговорен политичар и граѓанин, според што цврсто верувам дека влошувањето на меѓуетничките односи би било потенцијално штетно за нашата држава. Од суштинско значење е да се одржи хармонијата и меѓусебното почитување меѓу сите етнички групи за да се обезбеди стабилност и напредок на земјата. Стремежот за инклузивни политики, отворен дијалог и меѓусебно разбирање е клучот за спречување конфликти и поттикнување мирно и просперитетно општество. Фокусот секогаш треба да биде на единството и соработката, согледувањето на нашиот заеднички потенцијал и заедничката работа кон општото добро на нацијата. Сме биле сведоци на некои полоши времиња и треба да ги оставиме зад нас. Тоа е сечија одговорност, а пред сè на оние коишто сносат одговорност за водење на државата.

Арбен Тараври и Албин Курти

Арбен Тараври и Албин Курти

Како го оценувате влегувањето на Самоопределување на косовскиот премиер Курто во земјава и нивно учество, заедно со здружената албанска опозиција (ЕСП), на претстојните избори?

-Како лидер на Алијансата на Албанците верувам во одржување на урамнотежен и прагматичен пристап кон политичките случувања. Учеството на Самопределување во политичкиот пејзаж на нашата земја, особено во коалиција со ЕСП, е доказ за динамичната природа на нашата демократија. Иако ова носи нови перспективи во нашиот политички дискурс, од клучно значење е да се оценат овие случувања во однос на нивното потенцијално влијание врз меѓуетничката хармонија и националното единство. Нашиот фокус останува на поттикнување средина за соработка каде што сите политички субјекти ќе работат заедно кон заедничката цел за унапредување на интересите на Северна Македонија, како на домашен терен, така и на патот кон интеграција во ЕУ.

На што се должи зголемената поддршка на Македонците кон руските политики и кон Истокот? Дали презаситеноста на барањата на Западот за менување име, устав, идентитеските оспорувања на ЕУ земји членки…?

-Од суштинско значење е да се вклучиме во отворен и транспарентен дијалог со јавноста за овие прашања. Ова подразбира вклучување на јавноста во значајни разговори, разјаснување на какви било заблуди и обезбедување на јасно и фактичко разбирање на нашите надворешнополитички цели и меѓународните односи. Нашите национални интереси се приоритет, во соодветна рамнотежа со нашите историски врски и стратешки сојузи. Дополнително, императив е јавноста да има соодветни информации со помош на кои ќе ги разбере придобивките и предизвиците од усогласувањето со различните глобални сили.

Како ја гледате Македонија по двојните избори во 2024-та – на европски или на пат кон изолација, како што велат од коалицијата СДСМ-ДУИ?

-На ова би одговорил дека е потребно да се биде внимателен оптимист. Како што реков и претходно, нашата цел треба да биде насочена кон тоа државата да ја водиме кон европска интеграција. Ова бара не само посветеност од новоизбраната влада, туку и кохерентна стратегија што ќе се усогласи со стандардите и вредностите на ЕУ, вклучувајќи реформи во клучните области како што се судството, економијата и јавната администрација. Од клучно значење е да ги задржиме и зајакнеме нашите меѓународни сојузи, да продолжиме со нашиот дијалог со ЕУ и активно да работиме на исполнување на критериумите за пристап кон ЕУ. Само така ќе избегнеме изолација во глобалното опкружување каде што геополитичката динамика постојано се менува. Освен тоа, транспарентното владеење, активното учество на граѓанското општество и отворениот дијалог можат да помогнат во градењето консензус за патот напред. Така, визијата за државата по 2024 година треба да биде визија за напредок, единство и ангажман со меѓународната заедница, особено со Европската унија. Изборите ќе бидат клучна одредница на овој пат и императив е тие да ја одразуваат волјата на народот и да ја постават сцената за стабилна, просперитетна иднина.

Арбен Тараври

Арбен Тараври

Дали АА на Таравари ќе биде клучен фактор за тоа на каде ќе се движи државата?

-Алијансата за Албанците, под мое водство, се стреми да биде клучен фактор во определувањето на траекторијата на земјата. Нашата посветеност на демократските вредности, транспарентноста и владеењето на правото нè позиционира како значајна политичка сила. Сепак, од суштинско значење е да се признае дека насоката на земјата не ја одредува само една партија или лидер. Тоа е колективна заложба, која вклучува различни чинители, вклучително и други политички партии, граѓанското општество и, што е најважно, граѓаните. Нашата цел е да работиме заеднички кон визија која обезбедува просперитет, стабилност и интеграција во ЕУ.

Размислувате ли за свој кандидат за претседател на државата и дали сметате дека е време за прв Албанец претседател на Македонија?

-При разгледувањето на кандидатот за претседател, нашиот примарен фокус е на квалитетот и способноста за водење на нашата држава. Претседателството е симбол на единство и треба да ги претставува сите граѓани на оваа држава. Додека идејата за прв Албанец претседател би значела значаен чекор кон етничката инклузивност и застапеност, од клучно значење е секој кандидат, без разлика на етничкото потекло, да ги отелотворува вредностите на демократијата, инклузивноста и посветеноста на напредокот на целата нација. Алијансата за Албанците е посветена на поддршка на кандидат кој ќе може да ги обедини сите заедници, да ги поддржи нашите демократски принципи и вредно да работи кон просперитет на државата. Одлуката за такво нешто би била донесена со најголема грижа кон интересите на нашата држава, бидејќи таа го заслужува најдоброто.

В.З.

Слични содржини