Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Истото лице ја поставило бомбата под автомобилот на Стојановиќ и пред 2 години? Се поклопуваат трагите

Истото лице ја поставило бомбата под автомобилот на Стојановиќ и пред 2 години? Се поклопуваат трагите

Полицијата има оперативни податоци дека лицата кои подметнале експлозив под автомобилот на Страхиња Стојановиќ, во август 2018 година во Земун, го сториле тоа и пред четири дена во Нов Белград.

Дека истиот тим стои зад двата напади, сведочат и одредени материјални траги, собрани на обете сцени на злосторството. Младиот Земунец првиот пат избегна смрт, но им подлегна на повредите во неделата.

И во двата случаи, пеколен уред беше ставен на возилата, под возачкото седиште. За прв пат, Првиот пат Стојановиќ беше спасен со излегување од автомобилот и се вратил кон станот за да го земе неговиот мобилен телефон кој го заборавил. Тогаш напаѓачите го виделе моментот кога тој се доближил до своето „ауди“, но не и кога се вратил назад. Тие активирале далечински експлозив, а потоа неговата девојка, Шпанка, била сериозно повредена. Таа долго се опоравуваше во болницата од страшните изгореници добиени при детонацијата.

– Во тоа време, на лице место беа собрани одредени докази и материјални траги во Земунската населба Нова Галеника, а со вештачење на остатоците, и „уредите“ и автомобилите, се добиени некои информации – наведува соговорникот за „Новости“ од истрагата.

– И по оваа истрага, пред три дена беа собрани траги и конкретни сознанија, кои укажуваат на директна поврзаност на актерите на овие два настана. Дури беше искористен истиот пластичен експлозив – додава изворот.

Уредите биле „изработени“ на скоро идентичен начин, и во двете ситуации биле поставени во близина на педалата за гас. Овој пат, за жал, убијците чекале Стојановиќ да го запали автомобилот и предизвикале детонација додека управувал џип „БМВ Х“ 5 “.

Стојановиќ ќе биде погребан денеска на гробиштата Нова Бежанија.

loading...