Како да ги избегнете расправиите за пари?

од Vladimir Zorba

Можеби го знаете од лично или туѓо искуство, но расправиите околу парите честопати се еден од главните предизвикувачи за развод.

Не е лесно да се каже дали е полошо во оние ситуации кога паровите се ситуирани или не, затоа што понекогаш кога има помалку пари во буџетот на домаќинството – има повеќе хармонија.

Според анкетата спроведена од „Money Magazine“, за возрасни над 25 години, чиј буџет за домаќинство е 50.000 американски долари – се покажало дека 70% од нив се караат повеќе за пари отколку за домашни работи, време што (не) го поминуваат заедно, секс, грчење или што да вечераат.

Повеќето парови, на глобално ниво, ги избегнуваат овие чувствителни теми, познати и како „разговор за пари“, особено имајќи предвид дека не е често случај и двајцата партнери да заработуваат исто или да бидат еднакво успешни во кариерата.

Значи, ако сакате да избегнете конфликт за пари, треба да избегнете „разговор за пари“, доколку имате можност. Ова сигурно не е секогаш можно и не е совет никогаш да не зборувате за пари – едноставно не е возможно.

Сепак, за почеток, зборувајте за краткорочни цели, особено ако не го познавате добро партнерот. Фокусирајте се на неделни или месечни планови, и само тогаш споменете што планирате со пари во текот на годините и како е најдобро да заштедите.

Исто така, во денешно време се поретко се „практикува“ паровите да чуваат пари на едно место и да ги користат по потреба, бидејќи секој сака да „троши за себе“ барем дел од својата плата. Експертите велат дека ова е сосема во ред, со цел партнерите да бидат задоволни, но мора да има и компромиси.

Големо „не-не“ е исто така ако дозволите еден партнер да управува со буџетот. Во такви ситуации, често има недоразбирања или различни ставови за тоа на што требало да се потрошат парите и до кој степен, па затоа е најдобро да се договорате за главните прашања.

Ако сакате да избегнете расправија со партнерот за пари, исто така не треба да ги криете работите, но и да не бидете „жртва“ на емоционални колапси што водат до импулсивно пазарење.

Слични содржини