Китовите убијци намерно удираат чамци во близина на брегот на Шпанија и Португалија

од desk4

Најмалку 60 инциденти на орки во интеракција со чамци се пријавени во близина на југозападниот брег на Европа оваа година. Научниците веруваат дека младите китови можеби го имитираат однесувањето на една трауматизирана орка.

Истражувачите веруваат дека китовите убијци намерно удираат во чамци, предизвикувајќи некои да потонат, по низа инциденти на југозападниот дел на Европа.

Научниците веруваат дека помладите орки го имитираат однесувањето на постара, непријателска женка.

Китот, познат како Бел Гладис, се смета дека бил трауматизиран по судир со чамец или заробен во рибарски мрежи.

„Таа трауматизирана орка е онаа што го започна ова однесување на физички контакти со чамеци“, вели Алфредо Лопез Фернандез, биолог од Универзитетот во Авеиро во Португалија, кој е коавтор на студија за однесувањето на цицачите.

Тој изјави за Live Science дека однесувањето било „одбранбено засновано на траума“ и било имитирано од други китови.

Наводно, три орки го нападнале кормилото и страничните страни на едрена јахта во близина на брегот на Шпанија на 4 мај. Крајбрежната стража ги спаси сите луѓе на бродот, но бродот на крајот потона.

Слични содржини