Кој е најголемиот непријател на шолјата кафе?

од Nikola Popovski

Комбинирањето кафе со слатки е многу штетно за здравјето, изјавил за Спутник Павел Исанбаев, специјалист по диететика во руската клиника „Борментал“.

Според експертот, кафето обично се зема со слатки или шеќер. Сепак, слатките и кафето се најлошите придружници. Кафето привремено го зголемува нивото на гликоза во крвта. Под нормални услови, телото користи гликоза, а лицето тогаш чувствува наплив на енергија и сила. Малку подоцна, ефектот на кофеин се поништува и се враќате во нормала.

„Ако е кафе со нешто слатко, нивото на глукоза се зголемува претерано, а потоа нагло опаѓа. Може да се појави хипогликемија. Ова се манифестира со симптоми како што се слабост, вртоглавица, ладна пот, поспаност“, изјавил диететичарот за „Спутник мундо“.

„Кај некои луѓе оваа состојба може да биде помалку изразена, кај други потешка. Сè зависи од организмот“, додал тој.

Исто така, најдобро време за шолја кафе е помеѓу оброците, бидејќи заживувачкиот пијалок спречува апсорпција на корисни материи што влегуваат во организмот преку храната.

„Кафето содржи антинутриенти, односно супстанции кои спречуваат апсорпција на хранливи материи и витамини од храната. Затоа е подобро овој пијалок да го консумирате помеѓу оброците“, истакнал Исанбаев.

Покрај тоа, експертот посочил дека метаболизмот на секој од нас различно реагира по пиењето кафе, па затоа личното набљудување на сопствената состојба мора да биде клучно.

Слични содржини