Колку долго може отвореното млеко да остане во фрижидер?

од Nikola Popovski

Млекото е храна која повеќето луѓе секогаш ја имаат во фрижидер. И покрај тоа, понекогаш на сите им се случува да не го користиме во наведениот рок. Во тој случај, корисно е да се знае на што да се внимава за да се знае дали е безбедно за консумирање или не.

Имено, не е секое млеко исто и постојат битни разлики помеѓу свежото и трајното млеко. Свежото млеко треба да помине низ процес на пастеризација пред да стигне до полицата, но сепак не содржи конзерванси, па брзо се расипува, без разлика дали е затворено или не.

Трајното млеко, од друга страна, може да остане свежо многу подолго, дури и ако не го чувате во фрижидер. Тоа е затоа што содржи конзерванси кои го спречуваат растот и расипувањето на микробите. Има рок на траење од 6 до 9 месеци на собна температура доколку не се отвори. По отворањето, треба да се стави во фрижидер и да се користи во малку подолг период отколку кога е свеж. Подолу, дознајте се што треба да знаете за млекото и совети кои ќе ви помогнат да спречите расипување и фрлање на млекото од вашето домаќинство.

Колку долго може отвореното млеко да остане во фрижидер?

Бидејќи свежото млеко не содржи конзерванси, туку е само пастеризирано, обично се расипува во рок од 3 дена без разлика дали е отворено или не. Запечатеното, трајно млеко може да остане на собна температура многу подолго од свежото млеко, дури 6 до 9 месеци. Сепак, по отворањето мора да се чува во фрижидер и производителите советуваат да се користи во рок од 7 дена по отворањето.

Од моментот на отворање на пакувањето со млеко, тоа е изложено на надворешната средина, предизвикувајќи потенцијална вкрстена контаминација и оксидација, што ја намалува неговата свежина.

Како да препознаете дека млекото е расипано?

Ако мислите дека млекото што го имате во фрижидер истечело, користете ги сетилата. Расипаната храна ќе развие непријатен мирис, вкус или необична текстура поради природните расипувачки бактерии. Ако млекото има развиено такви карактеристики, не го консумирајте.

Прво проверете го мирисот. Ако почувствувате кисел или застарен мирис, тоа може да значи дека млекото се влошило. После тоа, проверете дали млекото ја променило бојата и текстурата. Ако засега се чини дека е во ред, пробајте малку млеко. Ако има кисел, горчлив или чуден вкус на некој начин, фрлете го и не користете го.

Доколку забележите некој од овие знаци, најдобро е да го избегнувате консумирањето на тоа млеко за да спречите можни здравствени проблеми.

Каде да го чувате млекото во фрижидер?

Верувале или не, во фрижидерот има одредено место каде што треба да чувате млеко и не, тоа не е полицата на вратата.

Според експертите, млекото треба да се чува на температура од 3,3 до 4,4 °C, во истата амбалажа во која пристигнало и подалеку од вратата. Кога млекото се чува на вратата од фрижидерот, секогаш кога се отвора вратата е изложено на топол воздух, што го поттикнува размножувањето на бактериите. Исто така, по секое отворање задолжително добро затворете го млекото. Ова може да ја намали случајната контаминација и ширењето на мириси.

Дали млекото може да се замрзне?

Доколку имате големо количество млеко кое нема да имате време да го искористите, можете да го замрзнете. За најдобри резултати, замрзнете го во сад за коцки мраз за да направите коцки млеко. Можете да го замрзнете и во херметички сад.

Млекото може да се чува во замрзнувач неколку месеци, но за најдобри резултати препорачуваме да го користите во рок од еден месец по замрзнувањето. После тоа почнува да се одвојува и станува зрнесто.

Слични содржини