Колку долго трае млекото и која е разликата помеѓу истекот на рокот и валидноста?

од Vladimir Zorba

Секое пакување млеко има рок на траење што покажува колку долго е добро млекото. Но, дали навистина знаете колку долго може да трае млекото и која е разликата помеѓу истекот и валидноста?

Откако ќе го отворите млекото, може да ви трае 4-7 дена по истекот, ако го чувате во фрижидер. Ако не се отвори, полномасното млеко трае 5-7 дена, масното и обезмастеното млеко трае седум дена, а млекото без маснотии и без лактоза трае 7-10 дена по наведениот период, доколку го чувате во фрижидер.

Но, не заборавајте дека постои голема разлика помеѓу датумот на истекување и рокот на траење, или датумот до кој е најдобро да го користите производот. Имено, ако производот вели дека е најдобро да се користи до одреден датум, тоа се однесува на квалитетот на самиот производ, кој ќе биде најдобар до тој одреден датум.

Ако производот има рок на траење, тоа го означува денот кога производот почнува да се расипува, по што станува небезбеден за консумација, објаснува Линдзи Пасиека, истражувач за ConsumerSafety.org.

Но, не заборавајте дека тоа зависи и од тоа какво млеко купувате и како го чувате. На пример, свежо или непастеризирано млеко може да почне да се расипува порано, исто како и млекото кое не содржи конзерванс, вели Пасиека. Контаминацијата може да го забрза растот на бактериите, што доведува до кисело млеко, пишува Reader’s Digest.

Ако не сте сигурни дали млекото е се уште добро за пиење, мирисот на производот може да ви помогне во тоа. Храната што веќе не е добра за консумирање обично има силен непријатен мирис поради развојот на бактерии во неа.

Слични содржини