Конгресмен го тужеше Трамп поради улога во нередите во Капитол

Конгресмен на владејачката Демократска партија го тужеше поранешниот американски претседател Доналд Трамп денес во федералниот суд за поттикнување смртоносно востание во американскиот Капитол на почетокот на јануари и заговор со неговиот адвокат и екстремистички групи во обид да спречат Сенатот да ги потврди резултатите од претседателските избори што Трамп ги загуби.

Тужбата поднесена од пратеникот од Претставничкиот дом Бени Томпсон, претседател на Комитетот за национална безбедност, е дел од очекуваниот бран тужби за немирите на 6 јануари. Тужбата бара неопределена казна и отштета.

Заедно со Трамп, обвинети се и личниот адвокат на поранешниот претседател Руди Џулијани и групи граѓани, вклучително и Горди момчиња и чувари на заклетва – екстремистички организации чии членови веќе беа обвинети од Министерството за правда за учество во опсадата на Конгресот на САД.

Советникот на Трамп, Џонсон Милер во изјавата во вторникот рече дека Трамп не го организирал митингот што претходел на немирите и дека тој „не поттикнал или заговарал да поттикне какво било насилство во Капитол на 6 јануари“.

Тужбата беше поднесена во федералниот суд во Вашингтон три дена откако Трамп беше ослободен од обвинението за судење во Сенатот, поради обвинувањата дека тој поттикнал бунт во кој биле убиени пет лица. Таа ослободителна пресуда веројатно ќе ја отвори вратата за нова правна постапка поради постапките на Трамп пред и за време на опсадата на Конгресот. Дополнителни тужби може да бидат поднесени од други членови на Конгресот или полицајци повредени за време на одбраната на Капитол од разбеснетите маси.

Дури и некои републиканци кои гласаа за ослободување на Трамп во саботата, признаа дека посоодветно место за справување со Трамп е судот, особено откако тој ја напушти Белата куќа и ја изгуби правната заштита што ја имаше како претседател.

Додека претседателите имаат широк имунитет од тужби за дејствија што ги преземаат како врховен командант, тужбата поднесена денес против Трамп се заснова на неговиот личен, а не службен капацитет Во него се наведува дека неговото спорно однесување за кое го тужат не е поврзано со неговата одговорност како претседател, туку е тужено како граѓанин.

Слични содржини