Главниот град на Данска, Копенхаген, поставува стандард за светските „паметни“ градови со тоа што до 2025 година ќе стане првиот што ќе биде целосно неутрален од јаглерод.
Копенхаген е познат по своите канали, одличната велосипедска култура, силната економија, вкусната храна, зачудувачката архитектура и пријателските жители. Тој е еден од градовите со најсреќно население, а тоа главно се должи на пократкото работно време, бесплатното образование, подолгите одмори и високото ниво на здрава лична интеракција.

Копенхаген

Данците дефинитивно знаат да уживаат во животот и да чуваат високи стандарди во сè. Нивната вода од чешма се испитува строго секој ден, поради што е многу чиста, пријатна за пиење и нема потреба од додавање хлор и хемикалии, а бесплатно е достапна на бројни локации во градот.

Копенхаген си постави амбициозна цел во 2009 година кога беше домаќин на Глобалната конференција за клима COP15, што треба да биде мотивација, инспирација и пример за другите градови низ светот.

Според Парискиот договор за климатски промени, Европската унија се обврза да биде карбонски неутрален до 2050 година. Седумнаесет членки на Алијансата на карбонски неутрални градови ветија дека ќе ги намалат емисиите на јаглерод за 80 проценти до 2025 година. Копенхаген тогаш најави дека ќе стане првиот град карбонски неутрален до 2025 година и сега е на добар пат. Главниот град на Данска вети дека нема да испушта јаглерод диоксид во атмосферата. Со други зборови, емисиите на јаглерод се балансираат со финансирање на еквивалентна количина заштеди на друго место.
Јаглеродната неутралност може да се постигне на два начина:

– со балансирање на емисиите на јаглерод диоксид со нивно отстранување надвор од природните процеси

– со отстранување или ослободување на јаглерод диоксид од атмосферата за да се компензираат емисиите на друго место.

Со цел да се намалат емисиите на јаглерод, потребно е да се елиминира употребата на јаглен. Јагленот менува гас, но тоа е уште едно фосилно гориво. Вистинскиот одговор е имплементација на 100 проценти системи за обновлива енергија.

Целта на Копенхаген да биде јаглерод неутрален до 2025 година е тесно поврзана со растот, вработувањето и квалитетот на животот.

Овој град стана Главен град на Зелена Европа во 2014 година и претставува модел за „зелена економија“. Данска е решена да стане целосно независна од фосилните горива до 2050 година.

Смарт сити Копенхаген е практично лабораторија во која може да се живее, тој е град во кој се тестираат паметни технологии за да се најдат решенија за предизвиците што ги носи урбанизацијата и климатските промени. Употребата на паметна технологија помага да се подобри искуството на градот.

Слични содржини