Наводен поранешен руски шпионски кит забележан кај шведскиот брег

од desk4

Наводен поранешен руски кит шпион е забележан на брегот на Шведска, соопшти организација посветена на следење на китот белуга.

Локално именуван како Хвалдимир, китот првпат беше забележан на брегот на Норвешка во 2019 година. Китот носел руска опрема.

Откако поминал години бавно патувајќи кон југ од далечниот север на Норвешка, китот ги забрзал движењата надвор од норвешките води во последните месеци.

OneWhale рече дека причината зад неговото ненадејнн забрзување била нејасна.

Питомиот белуга кит првпат се приближил до норвешките чамци во близина на островот Ингоја пред четири години. Островот е оддалечен 415 километри од Мурманск, каде што е сместена северната флота на Русија.

Тој беше откриен како носи ремен опремен со држач за камера GoPro и штипки со натпис „Опрема на Санкт Петербург“.

Слични содржини