Објавена нова студија: Мозокот на модерниот човек е помлад од очекуваното…

Мозокот на современиот човек е помлад отколку што се сметаше порано и се разви веројатно пред милион и пол години, односно откако луѓето станаа на две нозе, тврдат научниците.

Нашите најстари предци од родот Хомо, на кој припаѓаат и современите луѓе, се појавија на копно пред 2,5 милиони години со примитивни мозоци слични на мајмуни, приближно половина од големината на денешните луѓе.

Кога точно и каде мозокот еволуираше во нешто што не прави луѓе? Научниците се обидуваат да најдат одговор на ова прашање бидејќи постои приказна за потеклото на човекот.

Се сметаше дека современиот мозок еволуирал на самиот почеток на родот Хомо, пред околу 2,5 милиони години, изјави палеоантропологот од Универзитетот во Цирих Кристоф Золикофер, еден од авторите на студијата, објавен во списанието Сајанс.

Золикофер и неговата колешка Марсија Понсе де Леон проучувале фосилизирани черепи од Африка, Џорџија и островот Јава и откриле дека оваа еволуција на мозокот се случила многу подоцна, пред 1,7 до 1,5 милиони години.

Бидејќи мозокот не може да се фосилизира, единствениот начин да се утврди неговиот развој е да се проучат трагите што ги остава во черепот. Затоа, научниците создадоа кастинг на мозок, исполнет со она што беше одамна во черепите.

Кај луѓето, областа на Брока, фронталниот дел од мозокот што го контролира говорот, е многу поголема од соодветниот дел на мозокот на големите мајмуни, рече Золикофер. Проширувањето на таа област резултира со поместување на сè што е надвор од него.

Проучувајќи черепи од Африка, научниците открија дека примероците, стари околу 1,7 милиони години, сè уште имаат фронтален лобус карактеристичен за мајмуните.

Тоа беше големо изненадување, рече Золикофер, а тоа значеше дека Хомо започна да оди пред неговиот мозок да еволуира. Сега знаеме дека во долгата еволутивна историја, нашите први претставници биле копнени мајмуни на мозок сличен на мајмун, истакна тој.
Сепак, помладите африкански фосили, стари околу 1,5 милиони години, имале карактеристики на современиот човечки мозок. Ова значи дека еволуцијата на мозокот се случила помеѓу тие два датуми во Африка, се наведува во студијата.

Заклучокот е потврден со фактот дека се пронајдени посложени алатки од тој период. Ова не е случајно. Деловите на мозокот кои доживеале експанзија се користат за посложени задачи како што се алатки за правење.

Второто изненадување се случи по проучување на пет фосилизирани черепи од денешна Грузија, стари меѓу 1,8 и 1,7 милиони години.

Се покажа дека овие многу добро сочувани примероци содржат примитивен мозок.

„Претходно, мислевме дека миграциите од Африка бараат голем и модерен мозок“, рече Золикофер, пренесува порталот Зимо.

„Излезе дека овие мозоци не се ниту големи ниту модерни, а сепак луѓето успеаја да ја напуштат Африка“, додаде тој.
Во меѓувреме, фосилите од Јава, „најмладиот“ во оваа студија, ги покажаа карактеристиките на современиот мозок. Научниците затоа веруваат дека се случила и друга емиграција од Африка.

„Значи, ја имате првата миграција од Африка, а во меѓувреме мозокот се развива таму и луѓето повторно се разделуваат. Ова не е нова хипотеза, но досега немавме докази. Ги имаме сега “, објасни Золикофер.

Слични содржини