Осум знаци дека на вашата јетра и треба пауза од алкохол

од Radmila Tasevska

Долготрајната злоупотреба на алкохол може да доведе до некои сериозни последици како заболување на црниот дроб што ја попречува функцијата на органот кој е фабрика за обработка, складирање и дистрибуција на нашето тело.

Некои луѓе учествуваат во таканаречениот „сув јануари“, односно не пијат алкохол во тој месец и чекаат февруари за повторно да почнат да го пијат омилениот пијалак.

Некои може целосно да се воздржат од алкохол, додека други може да го преиспитаат својот пристап кон консумирање алкохол во иднина, бидејќи долгорочната злоупотреба на алкохол може да има сериозни последици. Но, дали воопшто знаеме каква опасност претставува пиењето алкохол за нашето здравје воопшто?

Нашиот црн дроб извршува над 500 задачи и е витален орган. Дејствува како фабрика за преработка, складирање и дистрибуција на човечкото тело.

Црниот дроб ги детоксицира сите токсични хемикалии што ги консумираме – како што се алкохолот, лековите и загадувачите – и складира витамини, масти, шеќери и минерали додека на телото му требаат. Органот произведува жолчка, која ги разградува мастите за да може телото да ги апсорбира и ни помага да се бориме против инфекции – што е многу важно во овој период од годината.

Праведно е да се каже дека секој друг важен телесен систем се потпира на добро функционираниот црн дроб и грижата за него е од голема важност.

Британскиот Liver Trust вели дека 90 проценти од случаите на болеста може да се спречат со одржување на здрава телесна тежина, пиење помалку алкохол и лекување и спречување на хепатитис. Добрата вест е дека 90% од болестите на црниот дроб може да се спречат со едноставни промени во животниот стил.

Кои се двата главни типа на заболување на црниот дроб?

Првиот тип е заболување на црниот дроб предизвикано од алкохол – сочинува 60 проценти од сите случаи. Прекумерното консумирање алкохол може да го остави црниот дроб воспален и отечен. Овој оток може да доведе до лузни, што е цироза.

Има и заболување на замастен црн дроб, кое не е поврзано со алкохолот, но често е предизвикано од дебелина, иако тоа не мора да биде.

Како да препознаете дали на вашиот црн дроб му треба дополнителна нега Нутриционистот Либи Лемон вели дека треба да внимавате на овие симптоми, кои може да укажуваат на раните фази на заболување на црниот дроб. Знаците се:

1. Темни кругови под очите кои не се генетски

2. Темна урина

3. Замор

4. Модринки

5. Болен оток под десните долни ребра, каде што се наоѓа црниот дроб

6. Отекување на нозете и глуждовите

7. Кожни состојби, како што се акни или чешање кај возрасните

8. Бела или мрсна, мирислива столица

Не е доцна …

Не е доцна да се спречи оштетување на црниот дроб; црниот дроб е исклучителен во само-заздравувањето и регенерацијата. Кога станува збор за консумирање алкохол, држете се до упатствата од 14 единици неделно за жени и мажи. Ова е еквивалент на 6 литри пиво со просечна јачина (4% AQV) или чаши вино со средна големина (175 ml, 12% AQV) неделно. И нека бидат барем два дена без алкохол.

Ако почнувате да пиете порано затоа што сте надвор од вашата вообичаена рутина, обидете се да почекате после 20 часот за да пиете, за да немате искушение да го завршите шишето!

Можете исто така да бидете креативни и да направите т.н девствен коктел, или пијте безалкохолно пиво или џин и тоник. „Алкохолот е отров што му е потребен на црниот дроб за да го детоксицира“, вели д-р Ширин Касам, хематолог и лекар по медицина за животниот стил кој е сертифициран од табла.

Д-р. Ширин рече дека она што го јадете може да влијае и на вашиот црн дроб – заситените масти и шеќерот може да предизвикаат таложење на масти во и околу клетките на црниот дроб и да ја нарушат нивната функција. Се советува да се намали црвеното и преработеното месо, преработената/спакуваната храна, белиот леб и другите производи од бело брашно, пијалаците засладени со шеќер и храната со многу додадена сол.

Исто така, треба да го зголемите внесот на овошје, зеленчук (особено зелен лиснат зеленчук), цели зрна, грав, билки и зачини како куркума. Колку е пошарена вашата храна, толку подобро бидејќи содржи антиоксиданси кои му помагаат на црниот дроб во детоксикација

Слични содржини