Пилешко со зеленчук, кикирики и соја сос

од Stefanija Kuzmanovska

Состојки:

(за 4 лица)

– 600 гр пилешко бело месо

– 1 јајце

– 2 лажици густин

– 4 лажици соја сос

– 1 китка зелени гранчиња целер

– 1 млад кромид

– 2 црвени пиперки

– 2 зелени пиперки

– 2 лажици бело вино

– 1 лажица вински оцет

– 2 лажици шеќер

– 1/2 лажичка ѓумбир

– 1 шолја печени кикиритки

– масло

Подготовка:

Исечете го месото на помали парчиња.

Јајцето изматете го, прелијте го врз месото, посипете со една лажица густин, па додадете две лажици соја сос и сè убаво измешајте.

Оставете да отстои барем половина час.

Исечкајте ги целерот, кромидот и пиперките.

Во чаша измешајте еден децилитар ладна вода, една лажица густин, две лажици соја сос, вино, оцет и шеќер.

Во голема тава загрејте го маслото, па во него пропржете го месото. Кога ќе добие убава боја, извадете го на салфетка.

Во истото тавче кратко пропржете го зеленчукот, ѓумбирот и лукот, вратете го месото и прелијте со течноста од чашата и кратко проварете.

Додадете кикирики непосредно пред сервирање.

Послужете со варен ориз.

Слични содржини