После колку време можат да се вакцинираат оние кои ја прележале короната?

од Stefanija Kuzmanovska

Најважната работа што треба да ја направиме сите заедно во овој момент е да се вакцинираме што е можно пократок временси период, вели доц. д-р Верица Јовановиќ, директор на Институтот за јавно здравје на Србија „Д-р Милан Јовановиќ Батут“.

Како гостинка во емисијата „Свитање“ на РТВ Пинк, таа истакна дека токму тоа е начинот да се заштитиме од тежок и непредвидлив вирус што предизвикува тешки компликации.

„Сега имаме повеќе од половина милион пријавени лица и сакам да ве потсетам дека сите ќе бидат поканети. Се разбира, има распоред, ќе се почитува времето на регистрација и припаѓање на целната група на население. Прво мора да ги заштитиме постарата популација и медицинските работници, но никој нема да биде вратен. Очекуваме во текот на следната недела, целосно да вакцинираме што повеќе здравствени работници“, рече д-р Јовановиќ.

Тој објаснува дека никој не се вакцинира без да биде прегледан од лекар и дека сите луѓе кои имаат треска или акутно влошување на хронично заболување не треба да доаѓаат на вакцинација, туку прво треба да го посетат својот лекар, а оние со треска треба да се јават во ковид амбуланта. На прашањето по колку време можат да се вакцинираат оние кои биле заразени со коронавирусот, д-р Јовановиќ вели:

„Секој што го прележал ковид 19 е делумно заштитен од нов напад на вирусот. Сигурно тој ризик е нешто помал отколку кај луѓето кои немале корона, но тоа не е целосна заштита. Според препораките на луѓето кои ги следат ефектите и препишуваат индикации за вакцинација, ако некој се чувствува клинички добро и ако поминало еден месец, без оглед на степенот и нивото на антитела во крвта, може да се направи вакцинација“.

Таа посочува дека, имајќи предвид дека вакцинацијата е само една од стратегиите што придонесува за контрола на ширењето на ковид 19, граѓаните се уште се повикуваат да користат лична заштитна опрема, што значи дека тие сепак треба да носат маски, да се држат на дистанца и да водат сметка да нема собирање затоа што тоа е начин да се спречи понатамошно ширење на вирусот.

loading...

Слични содржини