Ќе ви бидат потребни:df524057332b3451af734528b9c41df5

за супата

1 лажица маслец

1 лажица маслиново масло

1 чешне лук, мелено или рендано

1 кромид, исечен на коцки

3 моркова, излупени и исецкани

2 лажици доматно пире

3 конзерви цели домати

1 коцка пилешки бујон

1 чаша вода

½ чаша готварски крем

Сол и бибер по вкус

2 лажици мелен свеж магдонос

2 лажици свежо исечен босилок

за крутоните

½ Интегрален багет исечкан на кругови

½ чаша свежо рендан пармезан

Свеж босилек за декорација

Начин на приготвување:

Во голем сад одмрзнете малку маслец со маслиново масло на средно висока температура.

Изрендајте малку лук над топлото масло.

Измешајте исечени моркови и кромид и додадете на маслото.

Промешајте со дрвена шпатула и држете на оган околу 5 минути додека не почне да омекнува.

За да го засилите доматниот вкус, додадете малку доматна паста. Промешајте и оставете неколку минути на оган.

Кон смесата додадете една чаша вода и пилешка супа. Не заборавајте да зачините со малку сол и црн пипер.

Кон добиената смеса додадете ги и трите конзерви со цели домати. Измешајте добро и почекајте да зоврие, потоа намалете ја температурата. Покријте го садот и оставете на тивок оган 15-20 минути.

Додека супа врие на шпоретот, вие се занимавате со крутоните.

Пресечете го багетот на кругови и секое едно од нив покријте го со малку маслиново масло.

Изрендајте пармезан и направете одделни парченца врз тава со нелеплива површина.

Ставете ги лебчињата врз пармезан.

Откако пармезанот ќе почне да се топи, свртетете ги парченцата на другата страна.

Кога супата е подготвена, можете да користите блендер, за да бидете сигурни дека нема да има малку поголеми парчиња.

Додадете крем за готвење  за ублажување вкусот и да додадете густина на супата.

Промешајте и оставете за уште неколку минути на плочата.

Послужете со малку  босилек.

Слични содржини