Симптомите на корона траат и до една година: Особено на удар се ЖЕНИТЕ

од Stefanija Kuzmanovska

Германски истражувачи спроведоа студија која е објавена во списанието „Clinical Infectious Diseases“, а резултатите од нивното истражување покажаа дека 77,1 процент од пациентите со КОВИД имале симптоми на болеста дури и една година откако се заразиле.

Најчестите симптоми кои траеле една година биле намалена способност за вежбање – 56,3 проценти, замор – 53,1 процент и проблеми со концентрација – 39,6 проценти, покажа студијата.

Истражувачите откриле дека само еден симптом – опаѓање на косата – паднал помеѓу пет и 12 месеци, а инциденцата паднала од 26,1 процент на 10,4 проценти.

Од друга страна, симптомите како што се диспнеа, т.е отежнато дишење и проблеми со дишењето, како и замор значително се зголемија. Инциденцата на диспнеа се зголеми од 27,1 процент на 37,5 проценти, а заморот се зголеми од 41,7 проценти на 53,1 проценти, пренесе „Нова.рс“.

Оваа студија уште еднаш потврди дека луѓето кои се борат против КОВИД можат да ги почувствуваат симптомите дури и неколку месеци откако се заразиле со коронавирусот.

Претходните студии покажаа дека оваа состојба повеќе ги погодува жените отколку мажите.

Според неодамнешното истражување спроведено во Lancet’s E Clinical Medicine, повеќе од 200 симптоми се поврзани со долгорочен КОВИД и тие влијаат на дури десет органски системи во телото.

Некои од симптомите пријавени од пациентите биле: осип, дигестивни проблеми, грчеви во мускулите, губење на слухот, замор, халуцинации, губење на меморијата, треперење, треска, болка во грлото, заматен вид, конјунктивитис, отежнато дишење, кашлање со крв, кивање, сува кашлица, промени на прстите, како и несвестица.

Слични содржини