Студија: Контрацептивните апчиња го зголемуваат ризикот од корона

од Aleksandar Petrovski

Новите извештаи предупредуваат дека некои апчиња за контрацепција, бременост и хормонски терапии имаат поголем ризик од развој на згрутчување на крвта што може да биде фатално.

Иако се потребни дополнителни истражувања, научниците ги поврзаа хормонот естроген и болеста ковид 19. Се покажа дека бремените жени, жени кои користат таблети за контрацепција и луѓе кои се на терапија со хормони, се изложени на поголем ризик да добијат опасни згрутчување на крвта. Имено, познато е дека поради естрогенот, кој расте за време на бременоста и е присутен во апчиња и одредени хормонски терапии, се зголемува ризикот од згрутчување на крвта. И се чини дека ситуацијата е иста со ковид 19, пишуваат на веб-страницата Инсајдер.

И кога ќе ги поврземе двете, ризикот се зголемува уште повеќе, веруваат лекарите. Затоа сега размислуваат како да ги ублажат можните фатални последици, т.е. да се поправи постојната терапија или да се вклучи терапија против тромб кај овие лица.

Исто така, се покажа дека оралните контрацептивни апчиња што содржат и естроген и прогестерон го зголемуваат ризикот од згрутчување на крвта за два до шест пати во споредба со жените кои не ги земаат овие апчиња. Од друга страна, апчиња само со прогестерон можат да предизвикаат проблем, но шансите се многу мали, од 0,3 до 1 отсто кај жени кои ги користат овие апчиња повеќе од 10 години.
Лошата вест е дека, за разлика од жените на апчиња за контрацепција, ризикот од опасно згрутчување на крвта е значително поголем кај бремени жени и мајки заради висок естроген.

Некои студии од обдукција кај починати од ковид велат дека има згрутчување во скоро секој орган. И овие згрутчувања на крвта можат да започнат од вените и да предизвикаат мозочен удар, срцев удар, проблеми со бубрезите, белите дробови…

Се чини дека не постои едноставно решение затоа што жените кои не сакаат да бидат бремени не можат само да престанат со земање апчиња, а кај бремените жени сè е уште покомплицирано.

Што се однесува до нив, но и сите оние кои се на терапија со естроген, кои имаат проблеми со срцето, дебелина и имаат случаи на згрутчување на крвта во семејството, лекарите треба да му пристапат на секој поединечно за да го пронајдат најдоброто решение, советуваат авторите на студијата.

loading...

Слични содржини