СЗО предупредува дека последица од пандемија може да биде зголемена дебелина кај децата

од Stefanija Kuzmanovska

Европската канцеларија на Светската здравствена организација (СЗО) предупреди дека пандемијата на коронавирус може да има непредвидливи последици, што може да резултира со зголемена дебелина кај децата.

Во извештајот од регионалната канцеларија на СЗО, објавен во вторникот, се вели дека затворањето на училиштата за време на „локдаунот“ може негативно да влијае на исхраната и физичката активност на децата, бидејќи тие немаат училишни оброци и училишни активности.

„Ковид-19 може да влоши еден од загрижувачките трендови во европската област на СЗО, а тоа е зголемената инциденца на детска дебелина“, рече Ханс Клуж, регионален директор на СЗО за Европа.

Тој додаде дека прекумерната тежина и дебелината подоцна се поврзани со опасни по живот болести, како што се кардиоваскуларни болести, дијабетес и рак.

За да се избегне негативното влијание на коронавирусот врз иднината на децата, Клуге повика на усвојување на научно засновани политики насочени кон промовирање на здрава исхрана и физичка активност, вклучително и воведување данок на засладени пијалоци, се вели во извештајот.

Студија спроведена во 36 земји покажа дека скоро едно од три деца во европскиот регион на возраст меѓу шест и девет години страда од прекумерна тежина. Студијата покажа дека состојбата е најтешка во земјите од Медитеранот, иако во некои земји состојбата постепено се подобрува неодамна, на пример во Грција, Италија, Португалија и Шпанија.

Слични содржини