Трамп во водство против Бајден: младите не го сакаат „стариот Џо“

од Vladimir Zorba

Американците повеќе би сакале да го видат Доналд Трамп за претседател по изборите во 2024 година, отколку Џозеф Бајден, а растот на Трамп и брзиот пад на поддршката на Бајден кај младите гласачи се особено изразени, покажуваат новите анкети.

Меѓу младите Американци на возраст меѓу 18 и 35 години, дури 53 отсто го поддржуваат Трамп, додека 38 отсто го поддржуваат Бајден, покажуваат анкетите организирани од „Вашингтон пост“ и „Еј-би-си њуз“.

Така, популарноста на Бајден падна во споредба со претходно, бидејќи во февруари го поддржаа 43 отсто од младите, додека Трамп го поддржаа 50 отсто. На претходните избори во 2020 година, Бајден имаше уште поубедлива поддршка на возраст од 18 до 35 години, што, меѓу другото, му помогна да победи.

Кога станува збор за вкупниот електорат, Трамп е во водство, бидејќи за него би гласале 51 отсто од гласачите, додека за Бајден би гласале 42.

Резултатите не се добри за Бајден ниту кога станува збор за задоволството од работата, бидејќи и неговиот рејтинг таму паѓа. Во моментов, 37 отсто од испитаниците велат дека се позитивни за него, а 56 отсто се негативни. Ситуацијата е уште полоша кога се зборува само за економија, каде резултатот е 30-64. Исто така, 44 отсто од испитаниците велат дека сега стојат финансиски полошо отколку на почетокот на мандатот на претседателот, што е најлош резултат од 1986 година. Расте и бројот на оние кои веруваат дека Бајден е престар за втор мандат, бидејќи сега ги има 74 отсто, шест отсто повеќе отколку во мај.

Од друга страна, популарноста на Трамп расте. Кога заврши неговиот претседателски мандат, 38 отсто од испитаниците позитивно ја оценија неговата работа, а тој процент сега порасна на 48 отсто. Тоа е поголем процент на позитивни оценки отколку што имаше кога стана претседател. Покрај тоа, Трамп е оценет негативно од 49 отсто од испитаниците, што е многу помалку отколку кога му завршил мандатот и кога тој резултат бил 60 отсто.

Бајден не стои добро ниту во неговата Демократска партија, бидејќи 33 отсто од демократите го сакаат за претседателски кандидат, додека 62 отсто би сакале да видат некој друг.

Кога станува збор за Трамп, 54 отсто од републиканците го сакаат за свој кандидат, додека 43 отсто сакаат друг кандидат.

Покрај младите, популарноста на Бајден опаѓа и во неговото друго упориште од претходните избори, меѓу етничките малцинства. Во моментов Бајден е поддржан од 50 отсто, додека рејтингот на Трамп е зголемен од 32 на 43 отсто. Трамп добро се рангира меѓу Хиспанците, каде резултатот е 50-44 за него, иако не премногу голем примерок.

Слични содржини