Тунис ги отфрла фондовите на ЕУ бидејќи не покажувале почит

од Vladimir Zorba

Тунис денеска објави дека нема да ги прифати парите со кои Европската унија се обидува да и помогне да патролира по Средоземното Море преку кое се поголем број мигранти преминуваат од Африка во Европа.

Тунискиот претседател Каис Сајед во понеделникот рече дека ЕУ не ги почитува договорите постигнати оваа година за да му помогне на Тунис да патролира по поморската граница, да ги сузбие трговците со луѓе и да го балансира нејзиниот буџет.

Сајед оваа помош, која е половина од најавените 127 милиони евра, ја нарече „добротворна организација“ и рече дека „непочитта“ е поважна од сумата. Тој претходно изјави дека нема намера да го претвори Тунис во „гранична стража“ на Европа и одби да ги прифати мигрантите одбиени од ЕУ.

Европските претставници не го коментираа одбивањето на Тунис.

Германија и други земји изразија загриженост за финансирањето на Тунис бидејќи неговата економија пропаѓа, владата ги затвора политичките противници и тој е обвинет за расистичка политика против Африканците.

Парите се дел од широкиот договор меѓу ЕУ и Сајед, кој го постигнаа во јули во Рим, за насочување на повеќе од една милијарда евра во Тунис за различни цели.

Тој договор вклучуваше ветување од 105 милиони евра за борба против миграцијата.

Оваа година, Тунис стана примарна почетна точка за мигрантите кои бегаат од војна и сиромаштија во Африка во Европа.

Слични содржини