Ова стана јасно откако претседателот Реџеп Ердоган ги потпиша прифатените договори, претходно  од парламентот на земјата .

Турската војска ќе бидат со вежбање и помошна  мисија., соопштуваат  од катарското МНР.

Според соопштението, нивното присуство ќе даде и чувство за безбедност во регионот.

Според агенциите, во Катар, може да бидат распоредени повеќе од 5.000 турски војници  .