Анкара се стреми да ја  препороди Отоманската империја, а Ердоган шурува со исламска држава

минаре

Уништувањето на рускиот борбен авион  Су-24 од турските воздухопловни сили може да не е последната провокативен чекор на Анкара, земјите од НАТО треба да ја  исклучат Турција од Алијансата, Тоа го вели американскиот генерал-мајор во оставка Пол Вале во интервју пред RT.

Според него, нападите на Анкара не се поврзани со заштита на границите на земјата – таа го презела овој чекор, обидувајќи се да и покаже на Русија дека е водечка сила во регионот и нема намера да се поместува од своите позиции.Претседателот Реџеп Ердоган веќе одамна непосредно учествува во конфликтот и овој инцидент не е прв: пред неколку години Турција веќе урна и  сириски авион. Пол Вале е уверен дека активностите на турските воздухопловни сили со нападот на Су-24 носат отворено провокативен карактер. Бидејќи Турција се стреми да ја контролира ситуацијата во регионот и претендира на  улогата на регионален лидер, и таа најверојатно ќе биде подготвена за слични активности и во иднина.

Инцидентот со Су-24 треба да послужи како загрижувачки сигнал за НАТО.

Турција еднострано одлучи за соборување на авионот и соодветно покажа дека нема намера да се помири со постапки со Алијансата, при тоа Анкара одамна се придржува кон оваа линија на однесување.

авион

“Колку што ми е познато, Турција се стреми во еден  или друг степен да ја поврати Османлиската империја, а Ердоган планира да создаде во Турција контролирана исламска држава. Турција си има свои интереси и таа активно ги усвојува, без да обрнува внимание ни на Русија, ни на земјите од НАТО “- истакна Вале.ердоган

Земјите од НАТО треба да приберат  решителност и да ја исклучат Турција од Алијансата, бидејќи Анкара одбива да помага во борбата со ИД и џихадистите, како и да комуницира со реалните сили во Сирија – Турција продолжува да инсистира  на Башар Асад да си отиде, а на негово место да дојде друга влада. Со НАТО Анкара соработува само кога и е потребно нешто од Алијансата и се труди да  извлече од своето членство во организацијата максимална корист: земјата добива ново вооружување и техника од последниот  тактички и стратешки развој, но при тоа Ердоган продолжува да си ги тера и прогонува сопствени цели, резимира генерал Вале.

Кога Европа ќе разбере дека проблемот со Ердоган е поголем од проблемот со Асад?

Слични содржини