Вулин: Луѓето беа убиени и парчосувани во таа соба, светот ќе се згрози од планот на Беливук

од Nikola Popovski

Истрагата спроведена од српското Министерство за внатрешни работи против групата на Вељко Беливук не е евидентирана поради различните злосторства извршени од тие лица и бројот на лица кои учествувале во организацијата и извршувањето на тие злосторства, изјавил денеска министерот за внатрешни работи, Александар Вулин.

– Во моментот кога ќе добиеме дозвола од надлежното обвинителство, ќе излеземе во јавноста со сè што најдовме. Ова веќе не е српска приказна. Ова е приказна што ќе одекне низ целиот свет. Полошо е од она што го видовме во сериите и филмовите за дилерите на дрога – рекол Вулин.

Според него, според арсеналот на оружје што е запленет, може да се види дека не станува збор за оружје што се користи за пресметка на дилери на дрога, туку за пресметка со лица кои имаат обезбедување и се возат во оклопни возила.

– Истрагата ќе покаже кога тие ја подготвувале, но знам дека списокот со приоритети отсекогаш бил: претседателот Вучиќ, членовите на неговото семејство, а потоа и другите – вели Вулин.

Според него, количината на докази што пристигнуваат, изјавите на учесници, сведоци, жртви, почнува да се акумулира затоа што луѓето се ослободуваат од стравот.

– Добивме информации за тајната соба од член на кланот кој многу добро знаеше што се случува таму. Во таа просторија луѓето беа убивани и распарчувани – вели министерот за внатрешни работи.

Вулин додал дека и Србија и светот ќе бидат згрозени од бројот и суровоста на тие луѓе.

– Никој не можеше да го замисли тоа. Најискусните оперативци кои работеле на разбивање на Земунскиот клан велат дека никогаш не го виделе ова. Кога судството ќе даде дозвола за разговор, ќе дознаете со какви чудовишта го делевме градот – рече Вулин.

Министерот за внатрешни работи додал дека обвинението против групата на Веjко Беливук ќе биде поднесено во законскиот рок.

loading...

Слични содржини