200 метри квадратни, 4 соби, базен: Ова е луксузната вила на Балашевиќ во Истра во која што требал да ги помине пензионерските денови (ФОТО)

од Nikola Popovski

Новосадскиот кантавтор Djорѓе Балашевиќ (1953-2021) купил вила во Истра во 2019 година, за која, како што пишуваат хрватските медиуми, тој платил тогаш околу 400 000 евра.

– Мојот пријател Зола е виновен за сè, морам да го кажам тоа. На тој ден, тој донесе списание со прекрасен пејзаж … Ајде да одиме во Истра – рече – самовили живеат таму … Па, далеку е … Но, кога веќе живеат, тие се виновни … и ете не нас, гласи текстот на песната „Рапсодија на Кетрин“, напишана во 1978 година.

Нешто повеќе од 40 години подоцна, музичарот купил вила во Бртонигла, во близина на Умаг, Истра. Покрај неговата, на мал рид надвор од местото, има уште осум луксузни вили. Планирал да се повлече таму неколку месеци откако ќе биде во пензија, но за жал никогаш не го дочекал тоа.

Десет дена се борел со тешка пневмонија дома, а кога пристигна во болницата, веќе било доцна.

Балашевиќ оваа вила ја купил преку фирмата „Балбело“ чиј директор е неговата ќерка. Соседите кои што воглавно купиле исти вили како неговата се странци, најчесто Германци, Австријци и Словенци кои исто така не сакаат да живеат во градската врева.

Во близина на вилата има природен парк, а морето е оддалечено само шест километри од истата.

loading...

Слични содржини