5G ќе ја зголеми потрошувачката на мобилни податоци за четири пати до 2026 година

од Stefanija Kuzmanovska

Со масовното усвојување на 5G технологијата, глобалната потрошувачка на мобилни податоци треба да експлодира во следните години. Од просечни 9 GB месечно по лице во 2020 година, мобилниот сообраќај се очекува да се искачи на 35 GB до 2026 година.

Според најновиот извештај за мобилност на Ericsson, секој ден во светот се склопуваат околу милион нови 5G претплати. До крајот на 2021 година, границата од 500 милиони треба да биде помината. Кина, Северна Америка и Блискиот исток се најентузијастични во врска со 5G, додека Европа заостанува, поради доцното пристигнување на понудите. 5G технологијата всушност ќе стане најбрзо прифатена мобилна генерација на сите времиња. Ericsson предвидува дека до 2026 година во светот ќе бидат активни најмалку 3,5 милијарди претплати.

Северноамериканците се очекува да трошат најмногу податоци до 2026 година, со просек од 48 GB месечно по лице. Во Западна Европа, Персискиот Залив и Индија, исто така, би требало да биде достигнат прагот од 40 GB, ниво речиси достигнато и во Кина. Изненадувачки, потрошувачката на податоци се очекува да биде најмала во Африка, во просек околу 9 GB месечно, што сепак ќе биде четири пати повеќе отколку во 2020 година.

Според извештајот на Ericsson, само видео содржините може да претставуваат 77 проценти од мобилниот сообраќај во 2026 година, за разлика од 66 проценти во 2020 година.

Слични содржини