Еквадор е татковина на чоколадото

од Vlatko K
73 прегледи

Жителите на оваа земја прво почнале да ги собираат плодовите од какаовото дрво и да ги конзумираат  перд околу 5300 години.

Ова се вели во една статија објавена во списанието Nature Ecology & Evolution. “Откривме дека жителите на горниот Амазон почнале да собираат плод од дрво, близок роднина на какаото во Мексико. Тоа се случило околу 1500 години пред Олмеците и Ацтеките. По се изгледа дека традицијата за потрошувачка на какао се проширила од југ кон север, движејќи се од Еквадор во насока Мексико “, изјави Мајкл Блејк од Универзитетот на Британска Колумбија во Ванкувер.

Историјата на откривањето и ширењето на чоколадото, а исто така на доматите, компирите и другите “дарови на Новиот свет”, одамна е предмет на спор меѓу научниците генетичари, историчари и археолози.

Не постои единство и во земјата на првите сорти на какао дрва, и кога Индијанците прво го користеле својот плод во храната. На пример, многу историчари денес веруваат дека првите “верзии” на какао биле откриени од страна на Тис Индијанците, што се случило пред околу 3400 години. Од друга страна, археолозите откриле потенцијални траги кои античките легендарни Олмеци претходно ги оценувале квалитетите на чоколадо.

Генетската анализа покажува дека дивите какаови плодови  не растат во Централна Америка, туку во Северна Амазонија. Блејк и неговите колеги   проучувале и глинени садови и керамички школка, пронајдени во населбите на древните Индијанци од културата Мајо-чинчипе кои живееле во јужен Еквадор пред околу 5400 години. / РИА “Новости”