Ако ‘рчите додека спиете, може да се јави неочекувана последица во текот на денот

од Stefanija Kuzmanovska

Според ново истражување, оние кои често ‘рчат и луѓето со висок ризик од опструктивна ноќна апнеја се помалку активни во текот на денот.

Истражувачите ја испитуваа врската помеѓу зачестеноста на ‘рчењето и минутите на седечка активност во текот на три години користејќи податоци собрани од Националното истражување за здравје и исхрана.

Учесниците ја пријавиле својата фреквенција на ‘рчење и седечки активности, а истражувачите развија метод на бодување за да ги идентификуваат луѓето изложени на ризик за апнеја при спиење.

По прилагодувањето на полот, возраста, расата, степенот на образование и брачниот статус,  луѓето кои често ‘рчат поминуваат околу 36 минути повеќе седејќи во текот на денот од оние кои пријавиле дека никогаш не ‘рчеле.

Покрај тоа, оние со висок ризик од апнеја при спиење поминале околу 44 минути повеќе време во седење дневно.

Но, овие проблеми не се ограничени само на ноќта, бидејќи можат да доведат до повеќе замор и помалку енергија во текот на денот, а можат да влијаат на сè, од расположение до стрес до нивоа на активност.

Можеби ова е причината зошто дури и самото ‘рчење може да влијае на вашето целокупно здравје.

Слични содржини