АКО ВО ТЕЛОТО ИМАМЕ ПОМАЛКУ од овие клетки на имунолошкиот систем, потешко ќе ја прележиме короната!

од Aleksandar Petrovski

Кај пациенти со коронавирус и имале поблаги симптоми, т-клетките на имунолошкиот систем играле значајна улога, нови се откритијата на светските научници.

Имено, недостатокот на одреден вид на имунитетни клетки кај постарите лица, кои се клучни за борба против странски тела, може да ја објасни ранливоста на старите лица кон вирусот.

Кога микробите влегуваат во телото и предизвикуваат реакција на имунитетниот систем во форма на воспаление што не е поврзано специфично со бактерии или вируси, неколку дена подоцна следи попрецизен имунолошки одговор кој произведува антитела против натрапниците заедно со Т-клетките кои или помагаат во производството на антитела или бараат и напаѓаат заразени клетки.

Според резултатите од малата студија објавена во средата во списанието Цел, пациентите со Ковид-19 со поблаги симптоми имале подобар одговор на имунолошкиот систем а посебно посилен одговор на Т-клетките на коронавирусот.

Луѓето постари од 65 години имаат многу поголема веројатност да имаат послаб одговор и помалку координиран одговор на имунолошкиот систем на инфекција, напиша коавторот на истражувањето Шејн Кроти од Институтот за имунологија Ла Јола.

Како што старееме, изворите на нашите незрели Т-клетки пресушуваат, објаснува тој.

Стареењето и разредувањето на Т-клетките може да бидат поврзани фактори на ризик што го објаснуваат неуспехот да се создаде консолидиран одговор на имунолошкиот систем, што ги зголемува шансите за потешка форма на Ковид-19, велат научниците.

loading...

Слични содржини