Алармантните времиња за стабилноста во регионите на Русија

од Vladimir Zorba

 

Руската влада соопшти дека поради сложената финансиска ситуација, планира да го зголеми користењето на меѓурегионалните буџетi, за да им се помогне сиромашните региони. Руските региони забележаа зголемување на долговите во последните неколку години и им се обратија на комерцијалните банки за заеми и обврзници  за гасови, за да добијат  пари и да  ги покријат дел од долговите , иако Москва им понуди поволни кредити. Огромната географија на Русија отсекогаш била предизвик за нејзините водачи.moskva

Големата територија на земјата е несразмерно населена поради климата. Мнозинството од руското население живее северно од 50-от паралела што е на север од главните населени места во Канада. Тоа го  претвора земјоделското производство во дефицитарно. Процентуалната  густина на населението и урбанизацијата се повисоки во западните региони кои преживеале поголем трговски развој, со оглед на нивниот пристап до речни патишта. Овие фактори доведоа до драматични разлики меѓу руралните и урбаната Русија и меѓу западните и источните подрачја. Овие разлики се силно проблематични за време на економска криза. Не е изненадување дека руските региони се задолжени – но откако Русија влезе во втората економска рецесија за период од 10 година, социјалните проблеми се зголемија. Иако се очекува регионите и без да управуваат со нивните буџети, федералната влада обично им притичува секогаш  на помош. Но владата се соочува со пад на приходите поради падот на цените на нафтата, со оглед  на тоа дека повеќе од 50 проценти од приходите во буџетот доаѓаат од извоз на нафта.  Второ на Русија може да и го  снема еден од своите резервни фондови следната година, што се должи на намалувањето на приходите од нафтата.

Претходно овој месец руското Министерство за економски развој обелодени  дека економските предвидувања за следните три години, покажуваат анемична стапка на раст – под 3% – и за двата сценариото  за кое размислува. Другиот клучен фактор кој ќе го одреди растот, е нивото на инфлацијата, што ќе влијае на обичните Руси.

Броевите се одлични за пишување на информации, но за просечниот руски граѓанин куповната моќ е она што навистина важна.

Руската федерална служба за статистика соопшти дека најприфатливиот приход е намален во август со 9.3% на годишна основа, што е најголем пад од август 2009 година, набргу по светската финансиска криза.

Оваа вест оди заедно со извештаи за зголемениот број Руси, кои одгледуваат своја храна, за да си дополни понудата на намирници. Некои Руси почнаа доброволно да учествуваат во програми за собирање на храна од ресторани и да ги дистрибуираат на сиромашните, а во исто време бројот на оние што се борат со проблемот  на семејствата расте.

Додека слични извештаи звучат алармантно , гладот и ограниченото снабдување со храна се прашања со историски корени во Русија. Поради климатските особености на земјата една 13% од територијата е достојна за земјоделска употреба.5079552

Транспортната мрежа на земјата не дозволува фармерите ефикасно да го  испраќаат своето производство во урбаните средини. Нешто повеќе за повеќе од половина век моделот на развој на земјата бил базиран на индустријализација, која зависи од експлоатацијата на природните ресурси. Сепак во Русија територии богати со природни ресурси, имаат поголема густина на население од остатокот на земјата и се силно подложни на флуктуации во економијата и цените на суровините.

Во април од Светската банка велат дека приближно 3,1 милиони Руси се повлечени под прагот на сиромаштијата и дека зголемувањето на сиромаштијата ќе продолжува. Затоа задишаната економија се заканува да ја ослабне социјалната стабилност во земјата.

Последната анкета на руската истражувачка група Левада центар покажува дека 34 проценти од населението смета дека владата не им дава на граѓаните соодветна социјална сигурност. Со оглед дека потенцијалот за зголемена нестабилност во земјата се должи на тешки економски услови, Кремљ почна да бара потенцијални програми за економски реформи во почетокот на оваа година. Но, бидејќи на 19 септември се одржаа парламентарни избори, се уште не биле направени пораки. Сепак имаше навестувања дека ќе биде воведен нов систем за оданочување и дека пензиите повторно можат да бидат индексирани со нивото на инфлацијата.

Откако партијата на претседателот Владимир Путин “Единствена Русија” освои убедлива победа на изборите, претседателот застана на економските проблеми на земјата во својот говор по победата, нагласувајќи ги реформите кои треба да бидат извршени. Измени на предлозите за буџетот за 2016-2019 ќе бидат разгледани на седница на Владата на 13 октомври.

Приватизација на производителите на нафта “Роснефт” и “Башнефт” е земена како начин за привлекување на потребните средства за буџетот на Владата, иако и двете компании се соочуваат со предизвикот да биде пронајден  купувачот за  посакуваната цена.avio-rusija

Дискусиите за намалување на трошоците за одбрана се водат со месеци. Поради тоа е веројатно непопуларни одлуки да бидат земени во следните месеци, бидејќи е подобро Кремљ да се справи со економската ситуација порано, отколку подоцна поради претседателските избори, кои се во 2018.

Во исто време Москва ќе се движи внимателно, за да се осигура дека не ја зголемува нестабилноста. Од почетокот на оваа година во регионите се одржуваат протести. Меѓу нив се и немирите во градот Смоленск во април, бидејќи жителите не  се задоволни од зголемувањето на трошоците за комунални услуги, и конвојот на трактори и автомобили од Кубан така стигна до Москва во август. Набљудувајќи  ја зголемената опасноста од регионалните немири, Путин  ги  зајакнува безбедносните служби, за да се зголеми контролата во целата земја. Од јануари видовме рокади по врвовите на секторите на безбедноста и почитување на законот, кои доведоа до поставување на клучни позиции на обновена, подмладена гарда од лојлисти на Путин. Во исто време Путин најави во април формирањето на нова национална гарда, преку која тој има директна контрола врз два основни процесот: добивање на разузнавачки информации за потенцијални немири во регионите и ставање крај на какви било протести.

Во прилог рускиот “Комерсант” пишува на 20 септември дека Русија ќе воскресне на Министерството за јавна безбедност, комбинирање Федералната служба за безбедност со надворешна разузнавачка служба и поголемиот дел од сервисирање на  единици за заштита на Сојузна кој следи за заштита на врвот лидерите на земјата, Министерството ќе почне да функционира пред претседателските избори во 2018 година и наводно ќе бидат ангажирани во највисоките катови на една од неговите функции е да се искорени корупцијата во органите на прогонот.stalin

Корупцијата е истовремено изборно прашање  на кампања за Путин и појава која несомнено се одразува негативно на структурниот  развој на земјата. Борбата против корупцијата, предводена од Кремљ ќе има политички функции, како и, со оглед на потребата на Кремљ да се одржува строга контрола врз земјата. Русија се соочува со алармантни времиња – сè укажува на нашите предвидувања дека Русија ќе се соочи со сериозна криза во 2020 година со влошување економија и ограничени можности за справување со растечките социјални проблеми,  а слабите места за Путин ќе се зголемуваат. Основи на руската геополитика покажуваат дека тој треба да ја чува Русија обединета. Тој тоа го  гледа во контрола на структурите за безбедност, што му е од клучно значење за одржување на земјата при неговото  управувањето . Во исто време, бидејќи неговата сила и економијата слабее, непредвидливоста ќе се зголемува  за Русија, особено во клучните стратешки пограничните региони како Украина, Кавказ и Црното Море.

 

……………….

Коментарот на Антонија Колибасану е објавен во Geopolitical Futures (новиот аналитички центар, предводен од Џорџ Фридман).

Слични содржини