Британскиот министер за здравство: Бројот на новозаразени може да се искачи на 100.000 дневно

од Milan1

Вчера во Велика Британија имаше речиси 50.000 нови инфекции во Велика Британија, вторпат оваа недела толку голем број, поради што министерот за здравство Саџид Џавид процени дека тој број може да се искачи на 100.000.

Бројот на смртни случаи од почетокот на пандемијата е 139.000, највисок во Европа по Русија.

Здравствените работници повикаа на „итно” воведување мерки поради високата стапка на зарази, меѓу највисоките во светот, бидејќи стравуваат од преоптоварување на болниците.

Министерот за здравство предупреди дека бројот на новозаразени „може да се искачи на 100.000 дневно” и призна дека расте притисокот врз болниците, каде секојдневно примаат речиси 1.000 пациенти со Ковид-19.

Сепак, „не планираме да воведеме план Б”, што предвидува можно враќање на маските во затворени простории, поттикнување работа од дома и здравствени сертификати, истакна тој.

Џавид повтори дека вакцинацијата останува „прва линија на одбрана”, истакнувајќи дека владата „се подготвува за сите сценарија” и „нема да се двоуми да дејствува” доколку ситуацијата во болниците стане „неподнослива”.

Слични содржини