Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Д-р Кон предупреди на една работа во училиштата која може да биде преносител на корона

Д-р Кон предупреди на една работа во училиштата која може да биде преносител на корона

Епидемиологот д-р Предраг Кон зборуваше на вчерашната конференција за тоа како може да изгледа следната учебна година, но и кои фактори во училишната средина беа претставени како фактори на ризик.

– Што се однесува до училиштето, една од работите што не беше споменато во овие писма е прашањето за продолжен престој и треба да разговараме за тоа. Од друга страна, часовите се поделени на циклуси, часовите преку Интернет се бројат во постарите класови, а за помладите класови треба да се продолжат во училиште. Децата ќе треба да доаѓаат на училиште здрави, нивната температура ќе се мери секој ден, ќе се разговара и за тоа кога треба да се користат маски, а треба да ги имаат со нив, така што тоа е нешто што е ново.

Д-р Кон рече дека ќе треба да се одржи посебен разговор со наставниците за употребата на некои основни работи во училиштето, како што се сунѓерите.

– Мора да разбереме дека ќе има посебен разговор со наставниците и во врска со тоа дали ќе користат сунѓер, како ќе се однесуваат тие и учениците, сигурно ќе има одредени препораки за настава, а сè друго е организациско и многу комплицирано – рече Др. Кон

Зошто сунѓерите за табла се фактор на ризик?

Само кога е целосно нов, сунѓер е чист. Инаку, ги содржи сите видови микроби, а бактериите од него се пренесуваат многу брзо, особено кога станува збор за вирусот корона.

Многумина прашаа зошто сунѓерот едноставно не би се измил тогаш, но одговорот лежи во фактот дека обичната топла вода не е доволна за да уништи многу вируси, вклучувајќи го и вирусот корона.

Џанилин Хачингс, овластен професионалец за безбедност на храна од Центарот за едукација StateFoodSafety во Јута, вели дека валканите сунѓери можат да шират микроби на сè што допираат – од рацете на учениците над површината на која се наоѓаат, а подоцна и во целата табла на која постојано се допираат студенти и наставници.
Дезинфекцијата на сунѓерот е под влијание на два начина што се признати како ефикасни затоа што уништуваат 99 проценти од бактериите и вирусите.

– Топла вода од чешма нема да биде доволно топла за да убие бактерии. Во тој случај, ќе мора да го варите сунѓерот.

Најефективните средства за дезинфекција на сунѓери се микробранови и машини за миење садови.

– Топлината убива патогени микроорганизми и треба да се менува на секои две недели ако тоа е воопшто можно – посочува Хачингс.

Затоа, нема сомнение дека училишниот персонал ќе треба секојдневно да ги вари или да ги изложува сунѓерите на голема топлина, така што тие ќе се целосно чисти на почетокот на секој работен ден.

loading...