Д-р Радовановиќ: 4 органи кои короната најмногу ги напаѓа

од Aleksandar Petrovski

Коронавирусот најмногу ги загрозува белите дробови, срцевиот мускул, централниот нервен систем и бубрезите, вели д-р Драган Радовановиќ, српски хирург и анестезиолог од Клиниката за хирургија на КБЦ „Драгиша Мишовиќ“, за РТС.

Драган Радовановиќ, како гостин во утринската програма на РТС, изјави дека последиците зависат од тежината на болеста на пациентот.

– Заклучено е дека во тешки форми, некаде помеѓу 30 и 40 проценти од пациентите имаат последици врз срцевиот мускул, односно се развива некаква форма на миокардитис – воспаление на срцевиот мускул. Исто така, промените во белите дробови, особено во тешки форми, можат да бидат сериозни подоцна, како што е фиброза на белите дробови – објаснува Радовановиќ.

Тој додава дека вирусот корона, во некои случаи, може да има последици врз централниот нервен систем.

– Луѓето забележуваат некои последици од функционирањето на централниот нервен систем во однос на заборавот, неможноста да се концентрираат, промените на расположението, некои полиневропатични болки кои се последици од вирусно дејство – објаснува гостинот на Утринската програма.

Тој додава дека пост-инфективниот синдром кај коронавирусот трае долго време.

– Некои пациенти, откако добија корона, изјавуваат дека сè уште се чувствуваат уморни, истоштени, дека не се вратиле во формата во која биле пред да започне болеста. Тоа е пост-инфективен синдром кој очигледно трае долго со короната, односно кај одредени луѓе може да трае многу долго – наведува Радовановиќ.

Тој додава дека пациентите кои го поминале вирусот корона и имале умерена и тешка клиничка слика треба да бидат подложени на контролни прегледи.

– Во однос на прегледот на белите дробови со скенер или оние делови од телото кои покажуваат симптоми. Се разбира, тие исто така треба да бидат трпеливи, бидејќи е потребно време за да се опорават. Различни луѓе бараат различни периоди на опоравување и затоа не треба да правите ништо со сила – не треба да започнувате физички активности пред лицето да се чувствува способно и да изврши одредени прегледи – објаснува Радовановиќ.

Тој нагласува дека е потребна дополнителна претпазливост кај пациенти кои имале умерена до тешка клиничка слика.

loading...

Слични содржини