Дали треба да се провери нивото на антитела по примањето на втора доза на вакцина против КОВИД?

од Берта Китинска

Српската докторка Снежана Јовановиќ објаснува дека тестот за антиген е позитивен еден до три дена пред појавата на симптомите и пет до седум дена по појавата на симптомите.

Во последната недела, бројот на извршени тестови во лабораторијата „Огнено око“ се зголеми, изјави директорката на тој институт, Снежана Јовановиќ, за време на гостувањето во утринскиот дневник на РТС.

„Иако не е како во претходниот период кога работевме 3.000 до 3.200 на ден, сега правиме приближно од 1.000 до 1.100 тестови, но 30 проценти од нив се позитивни“ – вели Јовановиќ.

Таа објаснува дека прават помал број на PCR-тестови дневно, бидејќи и другите лаборатории започнале да го прават тоа.

„Тоа е причината за помалиот број анализи што ги правиме на дневна основа, но процентот на позитивни се зголемува“ – забележува Јовановиќ.

Јовановиќ верува дека бројот на позитивни тестови за ПЦР ќе се зголеми во текот на следната недела.

– Порано препорачувавме PCR на лице кое има клиничка слика и биохемиски анализи кои укажуваат на ковид, на Х-зраци, сега прво се прави тест за антиген, и ако е негативен, и постои сомневање за ковид 19, тогаш ПЦР е готово – изјави Јовановиќ.

Што ако некој е негативен и ги има сите симптоми?

– Кое е основното правило во ковид 19 е да се повтори тестот. Дијагнозата може да се постави врз основа на клиничката слика, биохемиски параметри, рентген на белите дробови. Значи, повторувањето на PCR тестот е златно правило, бидејќи сигурно ќе биде позитивно во одреден момент – истакнува Јовановиќ.

Јовановиќ вели дека се прават лабораториски тестови само за PCR и не проценуваат дали станува збор за нова инфекција со вирус.

– Ние не правиме секвенционирање на геном, а исто така го немаме овој нов вид тестови што можат да потврдат присуство на нови варијанти од извлечената нуклеинска киселина на вирусот во еден акт. Постојат тестови кои можат да утврдат присуство на нови варијанти, но во моментов ги немаме – рече Јовановиќ и додаде дека со тоа се занимаваат и други лаборатории во Србија.

Говорејќи за тоа дали на граѓаните им се препорачува да проверат антитела по приемот на втората доза на вакцината, Јовановиќ вели дека не советува и дека нема потреба од тоа, бидејќи „вакцините навистина работат“.

loading...

Слични содржини