Дали знаете што најчесто се расипува во електричните автомобили?

од Vladimir Zorba

Британска компанија за поправка на автомобили направи интересна студија за да провери што најмногу се расипува кај електричните автомобили.

И покрај тоа што најпрво ќе помислите на батеријата или некоја електроника, најчеста причина за дефект кај електричните автомобили е – дупната гума, тврди во соопштението британската компанија „Start Rescue“.

„Нашите податоци покажуваат дека во 29% од случаите со електричен автомобил, проблемот е со дупната гума. Ова не се разликува многу од автомобилите со мотори SUS, бидејќи поновите автомобили веќе немаат ни резервни тркала“, рече Ли Пафет од оваа компанија.

Како што покажаа резултатите, опсегот на батериите на EV не е голем проблем за возачите на електрични автомобили, но тие сепак треба да се грижат за батеријата од 12V да ги напојува истите функции како и SUS автомобилите (на пр. контролна табла, светла или бришачи).

Добрата вест е дека EV имаат помала веројатност да ја испразнат оваа батерија од SUS автомобилите – во 23,7% од повиците, токму тоа е проблемот со EV, во споредба со околу 30% од овие дефекти за SUS возилата.

„Како и секој автомобил, ЕV треба да се вози за да се избегне празнење на батеријата од 12 V со текот на времето. Таквите возила може да бидат покомплицирани за поправка на лице место – нашите податоци покажуваат дека автомобилот на бензин или дизел има двојно поголема веројатност да се поправи на пат. “, истакна Пафет.

Слични содржини