ДАЛИ ЗНАЕВТЕ? Во Германија може да бидете казнети ако вашиот резервоар за гориво е празен

од Vladimir Zorba

За да не останат на автопат во сообраќаен метеж без гориво, возачите подобро да полнат гориво на време. ADAC препорачува тоа најдобро да се прави кога резервоарот е полн околу една четвртина.

Во секој случај, возачите не треба да чекаат да се вклучи индикаторот за резерва, предупредуваат од авто-клубот. Тогаш работите може да станат напнати.

„Но, мрежата на бензински пумпи во Германија е многу добро развиена, така што со малку здрав разум и навремено полнење гориво, не би требало да има проблем“, објаснува ADAC.

Исто така, не смеете да носите повеќе од десет литри гориво надвор од резервоарот во автомобилот – дури и ако е дозволено значително повеќе: резервниот канистер во патнички автомобил може да собере до 60 литри и максимум 240 литри. Сепак, ADAC советува да не носите полн резервоар гориво со вас. „Бидејќи не е само можен ризик од пожар во случај на сообраќајна несреќа“, велат од ADAC.

„Нездравите гасови од пластичниот резервоар за гориво можат да навлезат и во внатрешноста“, објаснуваат тие.

Ако воопшто, би било идеално да го чувате канистерот во багажникот – колку што е можно подалеку од патниците. Покрај тоа, горивото не смее да се чува во шишиња со вода или други целосно несоодветни контејнери.

И покрај се, тој што ќе заврши на пат со празен резервоар, мора да ги преземе сите мерки на претпазливост, како што се предупредувачки светла, предупредувачки триаголници и носење елек со голема видливост. Тогаш помошта на патот може да го реши проблемот.

Секој што ќе застане на автопат поради недостиг на гориво, генерално ризикува казна од десет евра. И ако како резултат на тоа дојде до судир одзади, може да има заедничка одговорност, наведуваат германските медиуми.

Слични содржини