Демократија во време на поделба

од Vladimir Zorba

Изборот на Џо Бајден за претседател на Соединетите држави е првата добра вест за верниците во либералната демократија и повоениот мултилатерален поредок од 2016 година. Тој е чесен човек со инстинктивно разбирање на вредностите за кои се залагаше Америка. Под претпоставка дека нападот на Доналд Трамп врз изборниот процес не успее, Бајден ќе стане претседател и тоа ќе донесе големо олеснување, но глупаво е да се замисли дека поделбата од ерата на Трамп е завршена, пишува Мартин Волф, главниот економски коментатор на „Фајненшл тајмс .

Пошироко, либералната демократија ќе остане во битка, и во САД и на други места. Доказите за оваа реалност се јасни. Истражувањата на Центарот за иднината на демократијата на Универзитетот во Кембриџ покажуваат пораст на глобалното незадоволство од демократијата непосредно пред финансиската криза во 2008 година. Растот на незадоволството во демократиите, предводени од САД, е зачудувачки.

Во 2020 година „Фридом Хаус“, почитуваниот тинк-тенк со седиште во САД, го рангираше квалитетот на американската демократија на 33-то место во светот меѓу земјите со над 1 милион жители – на ниво на Словачка и Аргентина. Ова е рангирање пред обидот на Трамп да го поткопа изборниот систем, јадрото на демократијата, со неиздржани обвинувања за измама за да го наруши неговиот углед, рече Волф.

Способноста на Бајден да го промени сето ова веројатно ќе биде ограничена, иако тој сигурно ќе биде подготвен да го стори тоа. Тој ќе сака да се соочи со тврдоглавиот отпор на републиканците во Конгресот, кои ќе се обидат да осигурат дека тој и федералната влада нема да успеат, како што беше нивната цел за време на претседателството на Барак Обама.

Покрај тоа, иако Трамп може (или не) да исчезне, некоја верзија на „трампизмот“ ќе остане идеологија на Републиканската партија. Ова е единствената одржлива стратегија за партија посветена на ниски даноци и правдата во услови на разновидна демократија со висока нееднаквост. Клучно за успехот на партијата е Врховниот суд, рече Волф.

Веројатно тогаш нема да се смени ништо основно во американската политика за време на претседателството на Бајден. Покрај тоа, обвинувањата за изборни измами ќе одекнуваат во базата на Трамп. Особено ако раководството на Републиканците успее и ги запре плановите на Бајден за економијата, шансите за враќање на „трампизмот“, дури и на самиот Трамп, се добри.

Тоа не значи дека Бајден не може да стори ништо. Напротив, неговите овластувања се огромни, иако Врховниот суд може да му одземе на претседателот некои од регулаторните овластувања за кои се верува дека ги има. Непосреден предизвик ќе биде Ковид-19, но Бајден може да има среќа ако вакцината се појави наскоро.

Сепак, се чини малку веројатно дека демократите ќе го нарушат успехот на плуто-популистичката стратегија, делумно затоа што и самите не се во поинаква ситуација. Тие исто така зависат од донации и нивните донатори обично не се воодушевени од повисоките даноци или агресивната регулатива. Останатите нивни гласачи се обединети од бес.

Улогата на парите во американската политика е од фундаментално значење. Неодамнешното ажурирање на претходните истражувања, објавено од Институтот за ново економско размислување, потврдува дека ставовите на најбогатите 10% од населението во голема мера ја одредуваат политиката. Неизбежните разочарувања на другите им ги даваат на партиите другите гласови.

Успешна демократија е многу повеќе од збир на институции. На државата мора да се гледа дека им служи на интересите на повеќето граѓани. Последните мора да го делат и патриотизмот – љубов кон земјата, што ги надминува разликите во социјалниот статус, политичките убедувања и економскиот интерес. Бајден се залага за ова.

Ако е неразумно да се очекува каква било трансформација во домашниот политички модел, што е со улогата на Соединетите држави во светот? Тука промените може да бидат поголеми. Бајден најверојатно ќе се обиде да го заживее сојузот на интереси и вредности со другите напредни демократии со високи примања, особено Европа. Британскиот премиер најверојатно ќе ја сфати мудроста на пријателските односи со ЕУ, а рускиот претседател и неговите идеолошки поддржувачи во Централна и Источна Европа ќе ја вратат етикетата „непријателски“.

Бајден, најверојатно, ќе работи на градење на ангажирана, но сепак врска во која ќе има барања кон Кина во контекст на реалистичен мултилатерализам. Помалку е сигурно дека ќе биде можно да се управуваат решавачките односи на една суперсила без сериозен ризик од конфликт. Некако, САД и Кина мора да научат како да се спротивставуваат, да се натпреваруваат и да соработуваат истовремено.

Климатскиот договор ќе биде особено важен. За време на Доналд Трамп, некои, особено Кина, ветуваа насочени напори за намалување на емисиите на јаглерод, но го охрабруваа јагленот. Ова ќе ги принуди Соединетите држави да ја забрзаат сопствената зелена трансформација. Можноста е присутна, но веројатно ќе бара и одредена соработка од Конгресот. Како што стојат работите денес, ова изгледа многу малку веројатно.

Затоа Бајден може да има надежи без наивност. Ќе продолжат длабоките конфликти во САД и во странство. Неговото претседателство може да заврши разочарувачки затоа што неговата земја е длабоко поделена и предизвиците се огромни.

loading...

Слични содржини