Џамбаски: Во Македонија се кршат основите човекови права на Бугарите

од Nikola Popovski

„Без никаков сомнеж, еден од приоритетите на словенечкото претседателство на Советот на ЕУ ќе биде проширувањето на ЕУ на Западен Балкан. Оваа интеграција е неопходна, дури и земјите како што се Република Албанија и Црна Гора денес можат да бидат полноправни членки на ЕУ. Но, има нешто друго што е исклучително вознемирувачко. Ваква е состојбата во Република Северна Македонија. Моите колеги од ЕП добро знаат дека човековите права сè уште се кршат во оваа земја“, изјавил бугарскиот европратеник Ангел Џамбаски во своето обраќање до Европскиот парламент.

Според него, локалните македонски граѓани, кои се идентификуваат како Бугари, се прогонувани од полицијата, малтретирани и казнувани поради нивните верувања.

„Јазикот на омразата кон Бугарите и се што е бугарско во С. Македонија продолжува. Сепак, дали не е лицемерно да се задржуваат кршењето на човековите права, злоупотребата на положбата на владата на С. Македонија, обидот за оцрнување на Бугарија на кој било начин, вклучително и платените постови во средствата за масовна свест? Се разбира дека треба да има проширување на ЕУ, но Република Северна Македонија треба да го осуди своето комунистичко минато и да стави крај на насилството врз бугарските граѓани и кршењето на човековите права врз Бугарите во Македонија“, смета Џамбаски во своето обраќање.

Слични содржини