Џејми Оливер ја откри тајната на совршениот болоњезе сос

од Elena Daskalova

Џејми Оливер дури ни по банкротот не го губи својот ведар дух. Тој повторно се обидува да се врати на стариот пат и да отвори неколку ресторани.

Неодамна тој откри по кој рецепт го подготвува болоњезе сосот, за кој советува да направите двојна количина, со оглед на тоа колку е вкусен. Овој сос може и да се спакува и да се замрзне, па да имате за кога ќе ви се пријадат тестенини.

Потребни состојки:

500 гр мелено јунешко месо
500 гр мелено свинско месо
50 гр чадена сланина
Едно гранче рузмарин
Една главица црвен кромид
2 моркова
2 целера
2 конзерви пелати од 400 мл
Малку сок од домати
800 мл вода
Малку маслиново масло
Сол и бибер

Подготовка:

Исецканиот рузмарин ставете да се динста со маслиновото масло. Додадете ја исецканата сланина. Откако ќе се пропржат, додадете го меленото месо и зачинете, па горвете 10 минути, додека месото да добие кафеава боја.

Исецкајте ги кромидот, морковот и целерот на коцки со слична големина. Додадете ги во тенџерето со месото и гответе ги заедно уште 10 минути. Потоа во смесата додадете ги пелатите, сокот од домати, измешајте, додадете ја водата, намалете ја температурата и оставете да се вари 90 минути на тивко.

Послужете со тестенини и со пармезан.

Слични содржини