Џем од сливи со рум

од Stefanija Kuzmanovska

Состојки за џем од сливи:

– 1 кг измиени и исчистени сливи

– 500 гр шеќер (или по вкус)

– 30 – 50 мл рум (или по вкус)

Подготовка:

Измијте ги свежите сливи и извадете ги семките. Преместете ги во тенџере со подебело дно и ставете ги на средна температура. Во оваа фаза измешајте ги сливите за да не се залепат на површината на тенџерето.

Сливите наскоро ќе почнат да го ослободуваат својот сок и потоа можете само повремено да ги мешате и да ги готвите на тивка или средна температура, важно е смесата постојано да врие полека.

Кога сливите целосно ќе се распаднат, додадете го шеќерот. Продолжете со готвење додека вишокот течност од сливите не испари, џемот се згусне и секоја кора од слива се исцеди. Потоа додадете рум – 30 или 50 мл. Се вари уште една минута или две за да испари алкохолот и да остане само убава арома.

Слични содржини