Џинпинг: Кина секогаш ќе биде добар пријател и партнер на островските земји на Тихиот Океан

од Stefanija Kuzmanovska

Кинескиот претседател Си Џинпинг денеска даде писмена изјава на вториот состанок на министрите за надворешни работи на Кина и на островските земји на Тихиот Океан на Фиџи.

Си го истакна долгогодишното пријателство меѓу Кина и островските земји на Тихиот Океан и го поздрави плодниот развој на нивното сеопфатно стратешко партнерство, кое вклучува меѓусебно почитување и заеднички развој во последниве години.

Кина и осумте островски земји на Пацификот ги подигнаа своите односи на ниво на сеопфатно стратешко партнерство кое се карактеризира со взаемно почитување и заеднички развој за време на посетата на Си на Папуа Нова Гвинеја во ноември 2018 година.

Кинескиот државен советник и министер за надворешни работи Ванг Ји деновиве престојува на Фиџи, каде што учествува на вториот состанок на министрите за надворешни работи на Кина и на островските земји на Тихиот Океан.

Кина отсекогаш се придржувала до принципот дека сите земји се еднакви без разлика на нивната големина, навел Си во писмената изјава.

Без разлика на тоа како ќе се промени меѓународната ситуација, Кина секогаш ќе биде добар пријател, брат и партнер на земјите од островите на Тихиот Океан, додаде кинескиот претседател.

Воспоставувањето механизам за состаноци меѓу министрите за надворешни работи на Кина и островските земји на Пацификот минатиот октомври создаде нова платформа за овие земји да промовираат дијалог, меѓусебна доверба и соработка, рече тој. Зачувувањето на мирот и стабилноста во азиско-пацифичкиот регион и промовирањето на развојот и просперитетот во земјите низ регионот е заедничка желба на луѓето во регионот, додава Си, велејќи дека тоа е исто така заедничка одговорност на земјите во регионот.

Кина е подготвена да работи со земјите од островите на Тихиот Океан на решавање на предизвиците, барање заеднички развој, како и на градење поблиска заедница со заедничка иднина меѓу нив, истакна Си Џинпинг.

Слични содржини